Aare Rüütel: kuidas kadunud inimesi paremini otsida?

, SA Kadunud tegevjuht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Rüütel
Aare Rüütel Foto: Erakogu

Kadunud inimese otsimine on alati loominguline tegevus – mitte ükski otsing ei sarnane eelnevaga ega toimu täpselt samades tingimustes, kirjutab SA Kadunud tegevjuht Aare Rüütel.

Iga kord esineb kolm muutujat – koht, aeg ja kadunud inimene, millest tulenevalt on iga otsinguvõrrandi edukaks lahendamiseks kõige olulisem saada kiiresti teha eeltööd informatsiooniga.

Informatsiooni puhul tahan puudutada kahte aspekti – menetleja võimalused info hankimisel ja pärast meediateate avaldamist elanikkonnalt pakutav abi.

Informatsiooni kadunud inimese kohta on võimalik koguda ainult osaliselt.

Tänane seadusandja näeb ette, et inimese kadumise faktis saab menetleja alustada haldusmenetluse ja avada tagaotsimistoimiku. See annab menetlejale kahjuks piiratud võimalused tegeleda operatiivtöö ehk info kogumisega.

Kriminaalasja, mis avaks menetlejale kõik võimalused info kogumiseks inimese kadumise faktis, ei saa ta algatada enne, kui ei esine kuriteole viitavaid asjaolusid, mis aitaksid menetlejal jõuda siseveendumusele, et tegemist võib olla kuriteoga. See ministeeriumi kabinettides istujate poolt kujundatud olukord vajab muutmist.

Enamasti ei ole inimese kadumine seotud kuriteoga, kuid kuna tänane menetluskord ei võimalda asja uurimist sisuliselt, siis tuleb muuta ühte kahest – kas tagaotsimistoimiku (ka tuvastamistoimiku) raames anda menetlejale samad õigused kui kriminaalasjas või algatada iga inimese kadumise fakti puhul kriminaalasi. Kriminaalasja algatamisel võiks kaaluda seaduse täiendamist selliselt, mis lubaks küsida otsitavalt välja menetluse kulud juhul, kui otsitav ei anna endast menetlejale teada, kui menetleja on avalikus teates palunud ühendust võtta ja kui otsitava kadumine ei ole seotud kuriteoga.

Tõenäoliselt lõpeksid ära nii korduvad noorukite ärajooksmised kui teised lähedastele teatamata lahkumised, kui tekiks kohustus menetlejat enda olukorrast teavitada. Samuti otsingutel kiire operatiivtöö võimalus infot hankida aitab kindlasti kokku hoida täna asjatult kulutatavat ressurssi osalise info põhjal plaanitud maastikuotsingutel otsingukoerte, helikopterite ja inimeste näol.

Avalikult teavitatud otsingutel tekkiv vabatahtlike organiseerimatus ja infotulv varjutab olulise.

Igal aastal juhtub meil üle Eesti kaotsi minema mõni laps või nooruk, kelle kadumisest teavitatakse Facebooki vahendusel ja siis saabub otsingutele palju rohkem vabatahtlikke abistada soovijaid kui tavaliselt. Sellised otsingud nõuavad kiiret reageerimist, tuletame meelde – jällegi on tegemist loomingulise tegevusega – mille juures tuleb lisaks planeerimisele tegeleda sadade omapead otsingupiirkonda saabuvate lähedaste ja vabatahtlikega. Oluline on siinjuures teada staabitöö korraldust, mis toimib kindlal põhimõttel, eesmärgiga tagada kord kogu loomingulise otsingutöö kestel.

Markkuse otsingud

Näitena toon 24. oktoobril Võrus kaduks jäänud 17-aastase Markkuse otsimiseks Facebooki vahendusel tehtud omaalgatusliku üleskutse koguneda hilisõhtul otsimiseks. Selline abistavana tunduv omaalgatus on kindlasti lähedastel-sõpradel vaja eelnevalt kooskõlastada otsingu vastutava juhiga. Laupäeva, 24. oktoobri keskööl vastu pühapäeva Võrus Markkuse otsingutele saabunud 230 vabatahtlikku noort abistajat võtsid ära suure osa esmase otsingupiirkonna planeerimiseks vajalikust ajast kahel politseinikul ja meie kahel OPEROG maakonnajuhil, kuna aeg kulus tegelemaks planeerimatult saabuvate koolitamata vabatahtlikega.

Vabatahtlike otsingutele kaasamise vajadusest antakse politsei või OPEROG Operatiivse Otsingugrupi Facebooki lehel avalikult teada otsingute staabi asukohast. Staap koosneb planeerimise poolest, kuhu otsingute juht kaasab ainult planeerimises olulised isikud ning korraldamise poolest, mis on jagatud erinevateks osadeks:

«Kes soovib otsida – palume registreerida siin» tähise juures olev korraldaja ootab teid selleks, et saaksite oma andmed (nimi, kontaktid ja kui on siis kogemused) kirja panna. Ilma kirja panemata ei saadeta staabist ühtegi otsijat otsima. Kui vabatahtlikke tuleb 230 nagu Võrus või üle 400 nagu laupäeva, 24. mai öösel Viljandis, siis läheb paratamatult aega, et otsimisgrupid moodustada.

«Kes soovib küsida – palume siia» tähise juures olevalt korraldajalt saate vastused kogu teid huvitavale infole. See käib ka meedia esindajate kohta.

Võrus saabus otsingule noori kontsakingades, taskulambita (telefoni lamp ei ole inimese otsimisel vajalik valgusallikas) ja enamik ilma helkurvestita. Appitõttamise tegu iseenesest on meist suurem ja väärib austust igas olukorras, kuid kahjuks vastava varustuseta otsijat ei saa otsingu eest vastutav juht välja maastikule lubada. Ja sellist vesist, võsast maastikku on Võru linnas piisavalt palju.

«Info grupijuhtidele» tähise juures oleva korraldaja juurde on info saamiseks ja instruktaažiks oodatud MTÜde, seltside esindajad ja need koolitatud vabatahtlikud otsijad, kes soovivad sellel otsingul gruppe juhtida. Siin saavad grupijuhid ülevaate neile antavast otsingupiirkonnast, et oma gruppi ise instrueerida ja selle võrra kiiremini otsima suunduda.

Ühe olulisema tähise staabis «Kellel on infot jagada – palume siia» juures oleva korraldajaga on oodatud ühendust võtma kõik, kellel võib olla teavet kadunud inimesest, tema taustast, kohalikust piirkonnast ja muust olulisena tunduvast. Palume seda kõigil tähele panna, eriti kadunud inimese lähedastel, kes otsivad iseseisvalt abi kõikvõimalikest kohtadest ja kuulujuttudest ning kelle poole pöörduvad väga erinevad abistamise sooviga isikud. Informatsioon peab liikuma kokku ühte kohta, kus seda saab süstematiseerida, eraldada olulist ebaolulisest ja keskenduda olulisele.

Tänu Võrus tekkinud suurele infomürale ei jõudnud esimesel ööl menetlejani kogu oluline info, mis oleks aidanud määratleda kiiresti täpset otsingupiirkonda. Samuti esines noori, kes kahetsusväärselt tegid arvatavasti nalja, nimetades kaks aadressi, kus väidetavalt Markkus asub ning ei ole suuteline sealt iseseisvalt lahkuma. Ja siis ise seal kohapeal olles vaatasid, kas ja kuidas politsei nende infole reageerib. Selline tegevus on täiesti vastutustundetu ja iseäranis siis, kui see tugineb nn kaartide panemisele.

Iga otsija on olulise tähtsusega ning igast üksikust otsijast sõltub suures osas ka lõplik tulemus. Sama oluline on arvestada, et kui politsei palub vabatahtlikel omaalgatuslikud otsingud lõpetada või need politseiga kooskõlastada, siis on kindlasti sellel ka põhjus ja seda tuleb austada.

Kui kõrvalvaatajale võib ka tunduda, et midagi ei tehta, siis tegelikult tehakse 24/7 operatiivtööd. Võrus on tänaseks politsei Markkust otsides läbi vaadanud tundide kaupa turvakaamerate salvestisi ja info on täpsustunud. On täpsustunud ka pealtnägijate ütluste põhjal, mis kahjuks suures infomüras ei liikunud kiiresti, vaid olulise viivitusega.

Peame kõik palun meeles, et väliotsingutel staabitöö korraldab info liikumise kõigi erinevate otsijate gruppide ja juhtide vahel, tagades korra kogu loomingulise ja vastavalt oludele muutuva otsingutegevuse kestel. Mida sujuvamalt toimivad meie koostöökanalid, seda edukamalt lõppevad otsingud. Ja see on ju kõigi otsijate ühine eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles