5 suurt küsimust seoses Savisaare skandaaliga

Aivar Reinap
, peatoimetaja asetäitja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Erik Prozes / Postimees

Kaitsepolitsei kahtlustab Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises, mis tekitab mitmeid suuri küsimusi Keskerakonna ja Tallinna juhtimise kohta.

1. Kas Savisaar jätkab Keskerakonna juhtimist? 

Edgar Savisaarel on suhteliselt keeruline kandideerida Keskerakonna juhiks, kui ta on kinnipeetud või ka süüdistatav korruptsioonis. Samas on tal tõenäoliselt suur tung jätkata niiditõmbaja ja avaliku mõjutajana. Kui ta selles positsioonis jätkab, siis Keskerakonna positsiooniga poliitmaastikul ei juhtu midagi.

2. Kes saab Keskerakonna uueks juhiks?

Kandidaate on mitmeid: Kadri Simson, Jüri Ratas ja Yana Toom. Võimalik on ka keegi üllataja, kes võib olla nö Savisaare marionetiks.

3. Kas Keskerakonna positsioon poliitmaastikul muutub?

Kui Savisaar tõmbuks poliitikast täiesti kõrvale, et säästa Keskerakonda antud skandaalist ning uus juht distantseeriks end Savisaarest, siis muutuks Keskerakond paljude parteide jaoks sobilikuks valitsuspartneriks. Samas Yana Toomi valik erakonna uueks juhiks venelastest valijaskonna hoidmise nimel ei pruugi Keskerakonna positsiooni poliitmaastikul eriliselt muuta.

4. Kas venekeelsed valijad jäävad Savisaaare lahkumisel Keskerakonnale truuks?

Kui Keskerakonnas läheks võimuvõitlus väga suureks näiteks vene ja eesti tiiva vahel, siis võib pettunute toel moodustuda uus partei näiteks venelaste huvide esindamiseks. Osad venekeelsed valijad võivad Keskerakonna toetamisest loobuda, kui uus juht ei mõju neile usutavana.

5. Kes saab Tallinna linnapeaks?

Tallinna linnapea amet on Eestis üks olulisi poliitilisi ameteid. Küsimus on, et kas mõni Tallinna abilinnapea saab ametikõrgendust ja asub pealinna juhtima või võtab uus erakonna juht antud positsiooni enda kanda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles