Millised olid poliitikute reaktsioonid Savisaare kinnipidamisele?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: ERIK PROZES/

Kaitsepolitsei kahtlustab Keskerakonna esimeest ja Tallinna linnapead Edgar Savisaart korduvas altkäemaksu võtmises. Poliitikud mõistsid hukka korruptiivse käitumise ja tunnustasid kaitsepolitsei tööd.

Taavi Rõivas. Foto:
Taavi Rõivas. Foto: Foto: Kristjan Teedema

Taavi Rõivas (peaminister, Reformierakond)

«Korruptsioon on väga tõsine julgeolekuoht. Mitte keegi ei tohi end Eestis seadustest kõrgemal tunda. Eks uurimine ja kohtupidamine peavad tõe päevavalgele tooma aga selge on see, et ainuüksi fakt, et on ainest kahtlustuseks, on väga tõsine löök Eesti mainele,» sõnas Rõivas.

Urmas Reinsalu (justiitsminister, IRL)

Urmas Reinsalu. Foto:
Urmas Reinsalu. Foto: Foto: Martin Ilustrumm

«Tänase päeva sõnum ühiskonnas on esiteks see, et Keskerakonna jutt, et tegemist on mingisuguse poliitiliselt kallutatud uurimise või menetlusega, on täielik jamps. Kui tegemist on kuritegudega, on prokuratuur ja kaitsepolitseiamet oma pädevuse piires sõltumatud menetlustoiminguid läbi viima ja isikuid vastutusele võtma,» kommenteeris Reinsalu.

«Olin uurimisest teadlik varem, kui prokuratuur avalikkusele sellest teada andis,» ütles ta.

«Ma arvan, et need küsimused, mis puudutavad korruptsiooni uurimist, on tegelikult kaitsepolitseiameti pädevuses olnud loetud aastad. Nii Tallinna Sadama juhtum kui ka tänased sündmused näitavad, et anda kaitsepolitseiametile sedatüüpi korruptsiooni uurimine oli ainuõige samm. See on andnud nüüd tulemusi,» lausus Reinsalu.

Jüri Ratas (riigikogu liige, Keskerakond)

Jüri Ratas. Foto:
Jüri Ratas. Foto: Foto: Erik Prozes

«Ma lugesin seda uudist meediast kahe üsna pika nõupidamise vahel. Meil just praegust kestab veel riigikogu juhatuse ja õiguskantsleri vaheline nõupidamine. Olen lugenud pealkirju. Eks tegemist on raske uudisega,» rääkis Ratas.

«Ma ei tea, mis on need osalised, kes on seotud tänase temaatikaga – ma ei tea, on see seotud Tallinna linna süsteemiga või mingi muu süsteemiga. Mul ei ole infot hetkel,» lisas ta. «Edasi saab see, et erakonna liikmed peavad kindlasti nüüd nõu pidama, et mis seis on, ja saama ennast kurssi viidud. Arvestades ka tema väga rasket haigust hetkel, siis ma väga loodan, et ta peab hetkel vastu.»

Toomas Hendrik Ilves (president)

Toomas Hendrik Ilves. Foto:
Toomas Hendrik Ilves. Foto: Foto: Liis Treimann

«Olen kindel, et alanud kohtueelne uurimine on igakülgne, süvitsi minev, kõigi asjaolude objektiivne välja selgitamine. Sellise uurimise algatamine, nagu ka näiteks kriminaalmenetlus Tallinna Sadamas toimunu suhtes, kinnitab Riigiprokuratuuri ja Kaitsepolitsei meelekindlust lahendada korruptsioonikuritegusid sõltumata sellest, milline on kahtluse alla sattunud inimese positsioon. See näitab Eesti riigi tugevust.»

Andres Herkel (riigikogu liige, Vabaerakond)

Andres Herkel. Foto:
Andres Herkel. Foto: Foto: Jaanus Lensment

«Mis puudutab seda, et Tallinna linna puhul ei ole asjad korras avaliku raha kasutamisel kõige otstarbekamal moel ja seda kasutatakse poliitilistel eesmärkidel, siis sellele me oleme korduvalt tähelepanu juhtinud,» ütles Herkel BNSile.

«Kui nüüd lisandub selline aspekt, siis kindlasti on see väga huvitav ja väga murettekitav,» lisas ta. «Ma loodan, et õiguskaitseorganid on oma tööd teinud pädevalt ja adekvaatselt.»

«Poliitiline korruptsioon Tallinnas on olnud nähtav. Kus on poliitiline korruptsioon, seal võib kahtlemata olla ka tavakorruptsioon,» ütles Vabaeakonna esimees. «Antud juhul esimesed infokatked, mis selle kohta tulevad, kõnelevad sellest, et see niiviisi on,» tõdes ta. «Selles mõttes see ei ole nüüd midagi, mis on kohutavalt üllatav või tunduks täiesti ilmvõimatuna, aga see uudis niisugusena tänasel päeval on muidugi ootamatu.»

Artur Talvik (riigikogu liige, Vabaerakond)

Artur Talvik. Foto: Marko Saarm/Sakala
Artur Talvik. Foto: Marko Saarm/Sakala Foto: Marko Saarm / Sakala

«Väga positiivne, et kaitsepolitsei ja prokuratuur Tallinna linna korruptsiooniga tegelevad, kuid ma väga loodan, et sellega ei soovita Tallinna Sadama korruptsioonijuhtumilt tähelepanu eemale tõmmata,» kommenteeris Talvik BNSile.

«Tallinna linna juhtum ei tohiks kindlasti varjutada Tallinna Sadama juhtumit ja mina ise lähen täna põhiseaduskomisjoni kaitsma Tallinna Sadama parlamendi uurimiskomisjoni loomist ja minu olukorra teeb see mõnes mõttes raskemaks.»

Martin Helme (riigikogu liige, EKRE)

Martin Helme. Foto: Erik Prozes
Martin Helme. Foto: Erik Prozes Foto: Erik Prozes / Postimees

«Eestis on korruptsioon nii riigi kui omavalitsuste tasandil ju tegelikult teada,» ütles Helme BNSile. «Nii nagu Tallinna Sadama uurimise puhul, nii ka selles juhtumis on meie siiras soov see, et õiguskaitseorganid teeksid oma tööd põhjalikult ja sõltumatult, et ei toimuks mingit kinnimätsimist,» lisas ta.

«Alates sellest, kui Savisaar jäi haigeks, on Keskerakond olnud teatud mõttes üleminekufaasis. Ma arvan, et see [kahtlustus] on katalüsaator, mis kiirendab protsessi Keskerakonna enda sees, mis kindlasti muudab tundmatuseni Eesti poliitilist maastikku pikas perspektiivis,» sõnas Helme. «Mitte võib-olla nädalate või isegi kuudega, aga järgmise kahe valimisega seoses kindlasti.»

Kadri Simson ja Enn Eesmaa. Foto:
Kadri Simson ja Enn Eesmaa. Foto: Foto: Jaanus Lensment

Keskerakonna aseesimeeste Kadri Simsoni ja Enn Eesmaa ühisavaldus

«Täna on tegemist alles kahtlustusega ning me usume küll, et enne süüdistuseni jõudmist kukub see asi kokku. Me saame aru, et erakonna esimehel Edgar Savisaarel ja volikogu esimehel Kalev Kallol on praegu väga raske hetk, ja me toetame neid. Loodame, et juhtumil ei ole negatiivset mõju Edgar Savisaare alles taastuvale tervisele.»

Yana Toom (Euroopa Parlamendi liige, Keskerakond)

Yana Toom. Foto:
Yana Toom. Foto: Foto: Erik Prozes

«Ma isiklikult ei ole suur kapo fänn – nagu teate, minu puhul tuli välja, et süüdistused olid alusetud. Mul ei ole veendumust, et asjad on nii, nagu kapo praegu ütleb,» ütles Toom.

«Kahtlemata õõnestab see kriminaalasi erakonna mainet, aga ma usun, et peale seda, kui emotsioon vaibub, jääme äraootavale positsioonile ja vaatame, mida kohus otsustab. See, et on teatud seltskond Savisaare selja taga, et teda rünnatakse, pole pehmelt öeldes mingi uudis. Me mäletame kirikuskandaali, mis lõppes mittemillegagi, mõjuagendi afääri jne. Kohtuotsust pole siiani olnud,» tuletas Toom meelde ja lisas, et tal pole praegu põhjust arvata, et praegune asi varasematest erineb.

Olga Sõtnik (poliitik, SDE)

Olga Sõtnik. Foto: Mihkel Maripuu
Olga Sõtnik. Foto: Mihkel Maripuu Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Savisaar ei astu tagasi ühestki ametist. Eksivad need, kes arvavad, et Eesti poliitikas algas uus ajajärk,» vahendas Rus.postimees.ee Sõtniku sõnu.

«Kohtuprotsess kestab aastaid ning kogu selle aja jooksul kinnitavad keskerakondlased, et Savisaar on süütu ja kõik süüdistused on poliitiliste vastaste katse Keskerakonda hävitada. Edgar valitakse uuesti erakonna esimeheks (isegi siis, kui ta on vahi all) ja põhimõtteliselt ei muutu mitte midagi,» kirjutas Sõtnik sotsiaalvõrgustikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles