Postimees 1899. aastal: suur õnnetus Saksamaal

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Saksamaalt. Suur õnnetus on eila Charlottenburi turnipidul olnud. Palju pidulisi oli platsi ümber olewale traataiale tugenud, kui korraga müristamine tuli ja wälk kolm inimest surnuks ning 40 haawatult maha lõi. Kõik muusikumehed langenud maha ja palju päältwaatajaid läinud uimaseks.

Berlini ülikooli mõtteteaduse jaoskonnas oli iseäraline asi harutada. Walitsus oli selle pärast eradotsendi Aron'i pääle kaebtust tõstnud, et see Sotsiaaldemokraatia erakonna liige on. Jaoskond pidas wiis tundi aega nõuu ja andis wiimaks otsuse, et ta walitsuse ettepanekut wastu ei wõi wõtta. Walitsuse asemik kaebab nüüd ministeriumisse edasi.

Saksa- ja Prantsusemaa liginemisest wõib juttu edasi teha. Mõni päewa tagasi, siis on üks Prantsuse laew Saksa sadamas olnud ja sääl Saksa ohwitseridega õige sõbralikult läbi käinud. Edasi teatatakse, et tulewikus hulk Prantsuse laewu mitut Saksa sadamat waatama sõita.

Austrias on suhkru, õlle ja wiina maksu paragrahv 14 põhjal kõrgendatud. Et maksusid kõrgendada ainult parlament wõib, siis ei jäeta walitsusele seaduserikkumist muidugi mitte ette heitmata. Juba on mitmest Saksa linnast teatatud, et sääl uue walitsuse teo wastu protesteeritud.

Wenemaalt. Keiserlikule teaduste akademiale on riigirenteist 60,000 rubla antud aurulaewa muretsemiseks, millega Põhja-Jäämeres olewaid Uue-Siberi saari ja Sannikowi maad uurima mindakse. 13.07.1899

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles