Andmekaitse inspektsioon: riigikohus tegi järelevalve osas põhjapanevaid järeldusi

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Viljar Peep ütles tänases «Postimehe päevaintervjuus», et riigikohtu eilsest otsusest võib välja lugeda põhjapanevaid järeldusi, mille hulka kuulub haldusjärelevalve oluline piiramine.

«Järelevalve osas on päris põhjapanevad järeldused, mida saab riigikohtu otsustest välja lugeda,» rääkis Peep.  «Üldine järeldus oli minu jaoks üllatav.»

Inspektsiooni peadirektor tõi välja, et avaliku teabe seaduse kohaselt on teabevaldajateks riigiasutused, mille üle teostab järelevalvet teine haldusorgan. «Riigikohus mõistis haldusorgani tähendust kitsalt,» märkis Peep.

«See tähendab, et seisukoht, et haldusjärelevalvet ei saa teha, ei käi ainult andmekaitseinspektsiooni ja riigikogu suhte kohta. See käib igasuguse haldusjärelevalve kohta, mida mõni järelevalveasutus teostab näiteks presidendi kantselei või õiguskantsleri või ka kohtute üle. Ehk siis enam ei saa näiteks tuletõrjeinspektor kontrollida, kas tuleohutus on kohtu- või parlamendihoones  korras või mitte jne. See on välistatud, kuni seadust ei muudeta,» lisas ta.

Vaata videost lisaks, mida rääkis andmekaitse inspektsiooni peadirektor riigikohtu otsuse mõjudest järelevalvet teostavatele organitele!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles