Postimees 1938. aastal: presidendi kandidaadiks seati Riigihoidja K. Päts

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riigiwolikogu, Riiginõukogu ja omawalitsuste esindajatekogu seadsid üles ühise presidendi kandidaadi – Riigihoidja K. Pätsi. Presidendi walimine toimub homme.

Kuidas walitakse Wabariigi President? Kui kandidaadi ülesseadwad asutused seawad Wabariigi Presidendi kandidaadiks üles ühe ja sama isiku, siis peetakse Põhiseaduse põhjal Riigiwolikogu esimehe kokkukutsel ja juhatusel kõigi kolme kandidaati ülesseadnud asutise ühine walimiskoosolek Wabariigi Presidendi walimiseks. Walimiskoosolek peeakse kandidaadi ülesseadmisele järgnewal päewal, so pühapäewal, 24. aprillil.

Walimiskoosolekust osawõtmine on kõigile Riigiwolikogu, Riiginõukogu ja omawalitsuste esindajatekogu liikmeile sunduslik. Puududa wõib koosolekult ainult wabandatawail põhjusil, kusjuures põhjuste wabandatawuse üle otsustab Walimiste Peakomisjon. Walimiskoosoleku liige, kes puudub walimiskoosolekult ilma wabandatawa põhjuseta, langeb rahatrahwi alla kuni 300 kroonini.

Walimiskoosolekul toimetatakse ainult ülesseatud kandidaadi hääletamist. Hääletatakse sedelitega ja ainult ülesseatud kandidaadi poolt, kuna wastuolijad annawad tühja sedeli. Häält andma kutsutakse tähestiku järjekorras üksikult. Kes walijatest häält andma ei ilmu, see loetakse puudujaks.

Kui ülesseatud kandidaat on saanud poolt wähemalt kolm wiiendikku walimiskoosoleku seadusliku koosseisu häältest, so wähemalt 144 häält walimiskogu 240 häälest, tunnustab Walimiste Peakomitee ülesseatud kandidaadi Wabariigi Presidendiks walituks ja kuulutab sellest Riigi Teatajas. 23.04.1938

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles