Postimees 1929. aastal: «Piile-eit» ämmamooriks

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinud suvel märkas Kokora vallas elutsev 16-aastane Aliide P., et ta rasedaks on jäänud. Ta avaldas saladuse oma sõbrannale ja seletas, et ta neiuna ei tahaks emaks saada. Sõbranna sosistas talle kõrva, mingu «Piile-eide» juure. Rahva seas «Piile-eide» nime all tuntud vanake, kodanlise nimega Leena Piiroja oli vallavaene, kes elatas end kerjamisest. Ta elutses ühes oma pimeda ja poolkurdi 77-aastase küljeluuga keset metsa asuvas pimedas saunahütikeses.

Külalise soovi kuuldes tuhnis vanake veidi aega nurgas kapi kallal, tõi sealt pudeli mingisuguse vedelikuga ja andis seda juua. Jook oli mõru ja kibe. Olid lonksud tehtud, sädistas hambuta eit tütarlapsele, et kui rohi ei aita, tulgu nädala pärast tagasi.

Nädala möödumisel ei tundnud tütarlaps mingisugust muudatust. Seekord eit ei pakkunud kibedat rohtu, vaid laskis tütarlapsel voodi heita ja tohterdas tema kallal. Oma vaeva eest sai ta tütarlapselt 10 krooni.

Tagajärg oli seekord kätte saadud. Paari päeva pärast läksid tohterdatu valud nii suureks, et kohalik jaoskonna-arst haige juure kutsuti. Arsti ilmumisel oli sünnitus juba möödas ja tohtri hoole all paranes noor ema varsti.

Nüüd läks asi ametivõimude kätte. Tütarlaps tunnistas kõik üles. Kuid vanaeit raidus vastu kui rauda: tüdruk ajavat tühja lori. Ta ei tundvat üldse seda inimest. Et see aga ei tahtnud õige olla, seda tõendasid tütarlapse seletused, milledes muuseas väga täpselt oli kirjeldatud «Piile-eide» onnikese sisseseade.

Tartu-Võru rahukogu leidis, et Aliide P., 16 a. vana, jätab väljaarenemata inimese mulje, kes täiesti aru ei saa ümbritsevatest nähtustest ja kuriteo kordasaatmisel tegutses arusaamiseta. Süüdistus tema vastu lõpetati ära. Küll aga läks kohtu alla «Piile-eit». Kaitsjaks võttis ta ühe tuntuma Tartu advokaadi. Tunnistajaks tõi välja ka oma vigase mehe. Kuid musta ei saa ikka valgeks teha ja kohus mõistis Leena Piiroja 3 aastaks ja 6 kuuks vangikotta. Varasemalt oli ta varguste eest karistatud 3-kuulise vangistusega.

PM 15.04.1929

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles