Juhtkiri: uue valitsuse hoovõtt läbi halli kivi

Postimees
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Uus valitsus on koos, vabariigi president kinnitas ministrid ametisse ja homsest asuvad nad tööle. Pikaks hoovõtuks valitsusliikmetel aega pole, ütles president oma saatesõnas. 38 leheküljelise koalitsioonileppeni kulus valimispäevast arvates 38 päeva. Peaminister Taavi Rõivase sõnul sündis see – Eesti üle aegade kõige pikem koalitsioonilepe – läbi halli kivi.

Oma eilses kõnes riigikogu ees sõnastas peaminister suured väljakutsed: riigikaitse, majanduse ja palga kasv, madalapalgaliste elujärg ja sotsiaalkaitse, demograafia ja «meie riigi korraldamine veelgi paremini».

Viimase all pidas ta muuhulgas silmas ka kohaliku halduse reformi. Mart Laar nendib tänases Postimehes, et lubadust haldusreform läbi viia oleme näinud varemgi, kuid siiski on sellest lõpuks taganetud. Kuna leppe järgi viiakse haldusreformi poliitiline koordineerimine peaministri juhtimise alla, on peaminister Rõivas oma isikliku maine üksiti sidunud just selle reformi läbiviimise ja sisuliste tulemustega. Seepärast võib koos Mart Laariga loota, et sel korral läheb haldusreformiga teisiti kui varasemalt.

Peaministri eilses kõnes kordus aina sõna «veelgi». Selle esile toomine pole pelk tähenärimine, sest kogu kõnest ja ka koalitsioonilepingust kumab tasa ja targu liikumise, eelkäijate laotud müüri jätkamise soov, mitte ühemõtteliselt sõnastatud tahtmine ellu viia väga ambitsioonikaid uuendusi.

Tartu Ülikooli võrdleva poliitika professor Vello Andres Pettai kirjutab tänase Postimehe arvamusküljel, et varasemad valimisjärgsed valitsused suutsid oma sihte sõnastada loovate pealkirjadega ning ühtlasel moel läbi kogu dokumendi. Seekordne lepe kuulutab alguses küll kõlavaid põhimõtteid, ent sissejuhatus päädib justkui mehhaanilise loeteluga kolme erakonna lemmikmärksõnadest. Professor Pettai kui kõrvaltvaataja hinnang leppele erineb seega diametraalselt sellest, mida ütles peaminister Rõivas eile riigikogu ees: «Me ei hakanud peatükk peatüki haaval programme kokku kirjutama, vaid sõnastasime Eesti suured väljakutsed.»

Soovime alustavale koalitsioonile jõudu, tarkust ja ka suuremat ambitsioonikust kui sündinud leppe tekst loota laseb. Peaminister ise kasutas sõna «sitkus», mis on samuti ju hea omadus – minna kasvõi läbi halli kivi.  

P.S. Möödunud läbirääkimiste iseloomustamiseks võiks aga kõrvutada kaht tsitaati. Taavi Rõivas eile riigikogus: «Mitte kellelegi teist ei ole ju ilmselt saladuseks, et see valitsusliidu lepe sündis väga raskelt.» Andrus Ansip tänases Postimehes: «Ma ei ole nõus nendega, kes ütlevad, et ühed läbirääkimised kujunevad kuidagi iseenesest raskeks ja teised on iseenesest kerged. Nii, nagu neid peetakse ja veetakse, nii need ka kujunevad.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles