Jälle need lätlased?

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist «Laenatud naene», vasemal tuvastamata näitleja, paremal Paul Pinna. Kõige kõrgem torn on Oleviste.
Kaader filmist «Laenatud naene», vasemal tuvastamata näitleja, paremal Paul Pinna. Kõige kõrgem torn on Oleviste. Foto: Kaader filmist

Vene riiklik filmiarhiiv avastas oma kogust filmi «Laenatud naene», mis on üles võetud Tallinnas tõenäoliselt 1913. aastal ja kus mängivad eesti näitlejad, sealhulgas Paul Pinna. Kohe tekkis õigustatud küsimus: kas Johannes Pääsukese «Karujaht Pärnumaal», mis valmis 1914. aastal, polegi enam vanim eesti mängufilm?

On ikka. Vähemalt seni, kuni pole selgunud leitud filmi stsenarist, režissöör ja operaator. Pea ainus, mida teame, on see, et filmi lasi Tallinnas valmistada Riia levikontori omanik Mintus. Ja et Pinna ise olevat selle olemasolu eitanud. Segane lugu ühesõnaga.

Oluline on, et «eestil» ja «Eestil» on vahe. Esimene tähendab eestlaste kultuuri, teine Eestis tehtavat kultuuri. Kas soomlase Klaus Härö film «Vehkleja», mida sel suvel Soome initsiatiivil Eestis eesti näitlejatega ja eestikeelsena vändati, on eesti film, Eesti film või ikkagi Soome film?

Nüüd on meie kord avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles