Uus härra Elekter

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hando Sutter
Hando Sutter Foto: Andrus Peegel

Eesti Ekspressis avaldatud suurepärase uurimusloo mõjul paari nädala võrra enneaegselt Eesti mõjukaima ettevõtte Eesti Energia troonile tõstetud Hando Sutter (44) ilmus laiema avalikkuse jaoks lavale justkui deus ex machina.

Paljud pidasid suurepärase juhi mainega Sandor Liive väljavaateid senisel ametipostil jätkamiseks vankumatuks. Isegi kandidaadiavalduse sisse andnud toidutöösturil Oliver Kruudal võis olla võimalus.

Siiski, juba ammu paistis Eesti Energiat vaadates, justkui saba liputaks koera: Liive karismale, jõulisusele ja asjatundmisele polnud omaniku rollis esinenud ministritel midagi vastu panna. Eesti Energia juhi tahe kõlas enamasti või pigem alati nagu aamen kirikus.

Oma karjääri 1990. aastatel turvaäris Hando Sulevina alustanud ja Hando Sutterina lõpetanud mees sobib isegi nimevahetuse tõttu dramaatiliseks pöördeks loos, kus suurettevõtet pea kümnendi edukalt juhtinud, kuid seetõttu ka paljudele häirivalt enesekindlaks muutunud Liive tuli saata n-ö uusi väljakutseid otsima.

Pehme selgitus Sutteri nimevahetuse kohta kõlab nagu tuntud lugu Olev Aidast, kes ees- ja perekonnanime sobimatu kokkukõla tõttu alalõpmata tülikatesse olukordadesse sattus. Väidetavalt soovis Hando Sulev, et tema poeg ei peaks tundma ebamugavust, kui koolis ei saada aru, kumb on ees-, kumb perekonnanimi. Seetõttu võttis Sulev-Sutter kasutusele oma vanaisa eestistamiseelse nime.

Euroopa mõjukaimas energiamüügifirmas Nord Pool Spot Balti riikide ja Venemaa piirkonnajuhina edukalt karjääri teinud Sutter esitleb ennast vagura mehena. Ta lubab eelarvamusteta, lausa valge lehena oma meeskonda kaasata kõik senised Eesti Energia juhatuse liikmed või nendega võimalikust koostööst vähemalt rääkida.

Ehkki 2000 lamba omanikus lubab meie kultuuritaust näha head karjast, ei maksa samal ajal aktiivselt merd sõitva jahikapteni puhul loota pehmekäelisusele. Karjane eraldab sikud lammastest ja isegi vaid kaheksa madrusega jahtlaeva Berta pardal tuleb kaptenile lainete möllus vastu vaidlemata kuuletuda.

Sutter lubab ametisseasumiseni jäänud kahe kuu jooksul infot sisse imeda nagu käsn. Plaanidest vaikimine on sellise ootamatu võimule tõusu korral hea plaan. See sunnib alluvaid kõike hinge tagant välja laduma, sest juhi kavatsusi pole läbi näha.

Sutteri endine ülemus Urmas Sõõrumaa iseloomustas teda kui konservatiivset juhti. Juba on pudenenud ettevaatlikke lausekatkeid, et Eesti Energia seniseid lennukaid investeerimisplaane kaugetel mandritel võidakse hakata kärpima.

Energiafirma nõukogu esimees Erkki Raasuke selgitas, et ootab Eesti Energialt vaikset sisemist muutumist.

Kui küsisin Sutterilt lihtsameelselt, kas ta on Liivega sarnane finantsinimene, siis näis mees isegi natukene solvuvat, sest tema on kogu aeg olnud jõuline tegevjuht. Ta lubas, et ei hakka firmat eelkäija moodi juhtima, sest juhtimisstiilid on erinevad ning ta ise on ka hoopis teine inimene.

See teadmatus, mida Sutter siis tegelikult kavatseb ja millised juhtnöörid nõukogu talle kaasa andis, muudab Eesti Energia lähikuudel lisaks mõjukusele ka üheks Eesti kõige huvitavamaks ettevõtteks.

Sutteri sõnul hakkab ta firma suurepärast strateegiat tegevustega sisustama, mis tähendab, et ees seisavad muutused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles