Reedel Õpetajate Lehes: Eesti ja Soome hariduspoliitika vastandus, hariduseelarve raha, laste sõltuvuskäitumine

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedeses Õpetajate Lehes:

Eesti ja Soome hariduspoliitikat püütakse vastandada parteipoliitilistel põhjustel

«Mulle kutset ei saadetud. Kuulasin Soome haridusministri ettekannet hiljem internetist. Piinlik!» Nii vastab haridusminister Jaak Aaviksoo värskes Õpetajate Lehes küsimusele, miks ta ei käinud kuulamas oma Soome kolleegi Krista Kiurut, kes esines 10. oktoobril Toompeal riigikogu pressikeskuses sotsiaaldemokraatliku erakonna kutsel ettekandega. Jaak Aaviksoo selgitab Õpetajate Lehele antud intervjuus, et Soome ja Eesti hariduspoliitika on tegelikult üsna sarnased ja neid püütakse Eestis vastandada üksnes parteipoliitilistel põhjustel. 

Millele kulub uue aasta hariduseelarve raha?

Värske Õpetajate Leht analüüsib, millele ja kellele kulub järgmise aasta hariduseelarve raha. Haridusministeeriumi järgmise aasta eelarve on tänavusest 4 protsenti suurem − 753,7 miljonit eurot. Suurim tükk, 210 miljonit läheb õpetajate palkadeks, õpetaja alampalk peab haridusministri lubaduse kohaselt kerkima  800 euroni. Eesti haridustöötajate liidu esimehe Reemo Voltri hinnangul on seda siiski liiga vähe.

Laste sõltuvuskäitumisse tuleb sekkuda kohe

Sõltuvus saab alguse üksikust erutavast kogemusest ja soovist seda korrata, kirjutab Õpetajate Lehes siseministeeriumi nõunik Riina Raudne. Seepärast tuleb ka laste sõltuvuskäitumisse võimalikult varakult sekkuda. Ennetusele tuleb mõelda enne, kui lapsed hakkama eakohatu tegevusega eksperimenteerima.  

Riigikaitse erileht

Värske  Õpetajate Lehe vahel riigikaitseõpetuse erileht. Haridusministeeriumi üldharidusosakonna juhataja Irene Käosaar arutleb seal muuseas selle üle, kas riigikaitseõpetus peaks olema koolis kohustuslik õppeaine või võiks see jääda õpilastele vabatahtlikuks nagu seni.

Piret Tali lemmiklasteaed, Heli Läätse kooliaeg  ja Templirüütlid

Ajakirjanik Piret Tali kirjeldab Õpetajate Lehes, milline on tema lemmiklasteaed. Laulja Heli Lääts meenutab Õpetajate Lehes oma koolipõlve Saaremaal Sauvere koolis, kus tema ema oli õpetaja, ja Karl Kello kirjutab keskaegstest templirüütlitest, kelle tegemistes lõi veel hiljaaegu kaasa ka Eesti kaitseväe juhataja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles