Lambot: linnapea olgu avaliku konkursiga leitud tippjuht

, Vaba Tallinna Kodaniku linnavolikogu esimehe kandidaat
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik. Karli Lambot.
Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik. Karli Lambot. Foto: Toomas Tatar

Valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik linnavolikogu esimehe kandidaat Karli Lambot kirjutab Postimehe arvamusportaalis, et Tallinna linna peaks juhtima tippjuht, kes leitakse avaliku konkursi teel.

Kõike rohkem, kiiremini ja kaugemale ‒ seda sorti lubadused on Tallinna volikokku kandideerivate täispikkade nimekirjade programmide ühisosaks. Ainukene sisuline erinevus on arusaamas, kuidas ikkagi peaks Tallinna linna juhtima. Mitte kes, vaid just kuidas, ning selles küsimuses jookseb veelahe kartellierakondade ja valimisliidu Vaba Tallinna Kodanik vahel.

Sellele said kinnitust ka ettevõtete juhid, kes 25. septembri hommikul osalesid üheksa rahvusvahelise kaubanduskoja ühiselt korraldatud kõrgetasemelisel valimisdebatil. Kui ettevõtjad mõistavad Tallinna linna suure kogukonnana, siis erakondade linnapeakandidaadid jagasid oma sõnavõttudes linnaelanikud rahvuste alusel ning parem-vasakpoolsel skaalal üksteisele vastanduvateks gruppideks. Vastamata jäi küsimus, mis seos on tänavate hooldamisel ja klassikalisel maailmavaatel, ühistranspordi arengul ja rahvusel.

Eesmärk on võit ja selleks vahendeid ei valita. Valdo Randpere selgitas debatil avameelselt, et Reformierakonnas on veel hiljuti kaalutud võimalust, kuidas Tallinna piire muutes ja näiteks Lasnamäed välja arvates oleks võimalik linnas saavutada endale meelepärane valimistulemus. Keskerakonnal pole piinlik kleepida maksumaksjate raha eest linn plakateid täis. IRLi kampaania lõi jälle vene kaardi lauale.

Selles debatis osaledes tabasin end taas kord mõttelt, et vahet pole, milline neist võidab, neid kõiki ühendab soov haarata võim vaid selleks, et jätkata aastatega ülesehitatud võimuvertikaali täiustamist. Täna Tallinna linnas opositsioonis olevad jõud on võimul ju riigis, kus nad toimetavad samamoodi nagu Keskerakond pealinnas.

Kõik see kinnitab, et Edgar Savisaare asendamine mõne teise partei linnapeaga sisulist muutust ei too. Rohelise asemel värvitakse linn kollaseks, siniseks või punaseks, kõrgepalgalised töökohad jagatakse uutele broileritele ning pidu linnarahva rahaga võib jätkuda. Võib-olla suudetakse paar aastat olla vähem korrumpeerunud ja hoida propagandas madalamat joont, kuid järgmiste valimiste eel näeme samasugust lindilõikamist ja kingituste jagamist.

Sisuline muutus saab toimuda vaid siis, kui linnajuhtimine teistele alustele viia. Tunnistagem, et Tallinna linnavalitsuse suuruse organisatsiooni nõudlik ja asjatundlik juhtimine käib suuremale osale parteilastest asjaarmastajatele lihtsalt üle jõu. Praegune linnavalitsuse marionetlik linnavolikogu tuleb muuta linna poliitika ja arengusuundade tegelikuks kujundajaks ja täitevvõimu üle järelevalve teostajaks. Linna täitevvõim tuleb lahti parteistada ja lähendada võimu kodanikele.

Mis oleks kui Tallinna linnapeaks saaks tippjuht, kes leitakse avaliku konkursi teel. Linnavalitsus moodustataks valdkonnaspetsialistidest ning sinna kuuluksid kõikide linnaosade juhid. Linnaosade otsustusõigust suurendataks, näiteks detailplaneeringuid hakkaksid kehtestama halduskogud, ning kodanikud saaksid õiguse otsustada, kuhu eelarvevahendeid suunata. Volikogu ülesandeks oleks poliitiliste valikute tegemine ning täidesaatva võimu üle sisulise järelevalve teostamine.

Kolmapäevane debatt näitas, et vähemalt seal osalenud rahvusvaheliste ettevõtete juhtidele ei pea pikalt selgitama, missugust pragmaatilist kompetentsi nõuab ligi 2000 töötajaga linnavalitsuse korralik tööle panemine. Mitte-erakondlik tippjuhist linnapea ning professionaalne linnajuhtimine ei ole ju ennekuulmatu ettepanek, vaid see töötab edukalt näiteks Inglismaal, Saksamaal ja Ameerika Ühendriikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles