Juhtkiri: ülekaal õhuruumis

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Kes defineerib valimiste põhiküsimuse Tallinnas?

Veel mõni aeg tagasi võis kujutleda, et põhiline kindaheitja Tallinna volikogu (ja linnapea) valimistel peaks olema reformierakondlane Valdo Randpere. Viimase paari nädala jooksul oleme kuulnud vaid seda, et ta kavatseb istutada Lasnamäele kuuski ning vaielda üksnes Edgar Savisaarega – ainult et Savisaar miskipärast ei taha temaga vaielda.

Ülekaal õhuruumis pidavat otsustama tänapäevaste sõdade tulemuse. Valimiste võitjat saavat aga ennustada selle järgi, kes defineerib valimiste põhiküsimuse.

Üleeile õhtul saavutas Eerik-Niiles Kross väikese geniaalse tembuga ülekaalu õhus. Huvi selle vastu oli nii suur, et õnnetult väikese vaatajaskonnaga harjunud Tallinna Televisiooni server ütles eile hommikul lihtsalt üles, kui kümned tuhanded inimesed tahtsid oma silmaga vaadata, kuidas reageeris Edgar Savisaar sellele, et Krossi sõnum tema soolosaatesse pääses.

Kross on viimase paari nädalaga suutnud Savisaare reageerima panna. Loomulikult on üks osa asjast see, et Krossi plakatite vastu sõdides on nii linnavalitsuse transpordiasutus kui mupo tõmmanud Krossi sõnumile kolossaalselt rohkem tähelepanu, kui plakatid ealeski oleksid nende abita pälvinud.

Olulisem on aga, et seni igasugusele kriitikale ja faktide esitamisele kivinäoga ja üleolevalt reageerinud ning avalikke väitluskutseid eiranud Savisaar on tegudes just Krossi kampaaniaga sõdima asunud.

Vastukäigud toovad ootamatult päevavalgele detaile, millel võib olla tähtsust. Näiteks püüdis linnapea Savisaar mingil põhjusel varjata, millise aadressi ta on esitanud oma elukohaks Tallinnas – kõik kandideerijad peavad seaduse järgi olema selle omavalitsusüksuse registreeritud elanikud, kus nad kandideerivad. Esitades kohtule kaebuse ühe Krossi kampaaniavõtte peale, pidi Savisaar sinna märkima oma registreeritud elukoha ning kohtumääruse tekstist saame seda nüüd lugeda ning järelduvaid küsimusi esitada.

Kuidas on lood valimiste põhiküsimuse defineerimisega? Paljud ütlevad, et kohalikel valimistel tuleb arutleda konkreetsete kommunaalprobleemide üle. Põhimõtteliselt võib muidugi kujutleda, et suurimad vaidlused käiksid linnas mõne liiklussõlme, planeeringu vms üle.

Kui aga oponeeriv erakond leiab, et suurim takistus linna arengule, sealhulgas kõigile üksikutele valdkondadele ja ettevõtmistele, seisnebki korruptiivses juhtimiskultuuris, on igati kohane just see esile tuua. Valulikkus, millega Keskerakond ja linnapea Savisaar on reageerinud ühele veebilehele, kuhu olid lihtsalt koondatud viited Tallinna linnametnike ja linnavalitsusega seotud keskerakondlaste korruptsioonijuhtumite kohta avaldatud uudis­lugudele, osutab, et tabatud on naelapea pihta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles