Lang: osa netikeskkondi peaks olema ligipääsetavad ID-kaardiga

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Lang
Rein Lang Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Justiitsminister Rein Lang leiab, et internetis laimu levitavate või vaenu õhutavate inimeste vastutusele võtmiseks tuleks lihtsustada nende tuvastamist ning abinõuna soovitab ta, et .ee domeenides olevad kommentaariumid ja suhtluskeskkonnad tuleks teha ligipääsetavaks ID-kaardi vahendusel.

Lang ütleb homses Postimehes ilmuvas intervjuus, et tema ei tahaks, et interneti kasutamine oleks riiklikult rohkem reguleeritud, kuid küsimus on selles, kas on võimalik kasutada interneti suhtluskeskkondi ära kurjasti, jäädes ise täiesti varju.

Eesti seadused näevad ette, et tsiviilkohtupidamise korras on kohtul võimalik kõik need kasutajad lõpuks tuvastada ning sama lugu on kriminaalmenetlusega, kui on tegemist vaenu õhutamise või lasteporno levitamisega.

«Kuid küsimus on ressursis, mis selle peale kulub. Kui neti kasutamine tervikuna on nii lõtv, nagu täna on, siis on see ressurss, mis kulub lõpp-kasutaja tuvastamiseks, lihtsalt nii suur, et hakkab riigile ja hagejatest tsiviili-isikutele üle jõu käima,» rääkis Lang.

«Ma tulen nüri järjekindlusega tagasi selle teema juurde, et kui Eestis on kasutusele võetud ja seadusega kohustuslikuks tehtud ID-kaart ja sellega seonduv x-tee keskkond, täiesti turvaline interneti liikluskeskkond, siis ma ei saa aru, miks ei või teha nii, et ee domeenides olevad kommentaariumid ja keskkonnad oleksid ligipääsetavad ID-kaardi vahendusel,» märkis minister.

Langi sõnul pole ID-kaardi kasutuselevõtus internetikasutajate tuvastamiseks midagi keerulist.

«Loomulikult need, kes tahavad teiste inimeste peale sappi välja valada, muidugi mõtlevad välja tuhandeid argumente, et öelda, see kõik pole võimalik. Ühed väidavad, et see on tehniliselt võimatu, teised, et eetiliselt võimatu.»

Langi sõnul kirjutavad-räägivad kõikvõimalikud IT-mehed, et tehnoloogia areneb nii kiiresti, et selle tuvastamine, kes kusagilt on võrku sisenenud ja mida seal teinud, et see on võimatu.

«Tahan selle väite kummutada – mitte ükski asi pole võimatu. Küsimus on vaid selles, kui palju kulub selleks tööd, vaeva ja raha.»

Rein Langi intervjuu täisversiooni loe homsest Postimehest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles