Mart Kadastik: Tänu jumalale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Kadastik
Mart Kadastik Foto: Postimees.ee

Laura Bush ei saanud Tallinna lennata, sest pidi Valges Majas vastu võtma jõulukuuse. Advendiaeg, mis tähistab jumala tulekut maa peale Jeesus Kristuse näol, on alanud.

Eestis käis jumal läinud teisipäeval Laura Bushi abikaasa näol. See ei ole pilge. USA president on ise öelnud, et ta on jumala valitud instrument ning et tema lemmikfilosoof on Jeesus Kristus. Ajaloolase Arthur Schlesingeri väitel on George W. Bushi valitsus Ameerika ajaloos esimene, kes tegutseb usumüütide ajel.

Ekskantsler Gerhard Schröder meenutab Iraagi sõja eelset kohtumist president Bushiga. «Ta ütles, et peab alustama sõda, sest vestlus jumalaga oli teda selles veennud.» Nii puhkeski tänu jumalale sõda, milles «head ja eetilised» ajavad taga «kurjuse jõude».

Toomas Hendrik Ilves kirjutas ajakirjas Diplomaatia: «Suurim võim ja jõud on hüljanud rahvusvahelise õiguse ja viimase kuuekümne aasta jooksul üles ehitatud institutsionaalsed lahendused.» Ilves nentis, et usk on sundinud inimesi läbi aastatuhandete tegema kõige koledamaid asju.

Ometi lahkus suurim jõud Eestist vaimustushüüete saatel. Diplomaatiline viisakus, loomulikult. Kuid mitte ainult. Eestlased, kes üldsegi ei seisa usklike esirinnas, hakkasid Bushi pidama meeldivaks inimeseks. Ja seda ta ilmselt ongi.

Meil on häid eeldusi George W. Bushi mõista. Paljud meist on üle elanud uuestisünni, nagu ka George W. Bush, kes sai kaineks 1985. aastal. Olles joomise maha jätnud, läks Bush piiblikooli ja muutus moraali apostliks. Selles pole midagi taunitavat. Igaühel on õigus meelemuutuseks: vasakult paremale, lõbumajast kirikusse, provintsist pealinna.

Hädad algavad siis, kui ärapööranu hakkab uskuma, et koos tema enda peaga tuleb ära parandada terve maailm. Siiras soov muuta teiste elu õnnelikuks oma arusaamade järgi on inimkonda ennegi õnnetuks teinud.

Homme süüdatakse Valges Majas esimese advendipühapäeva küünlad. Küllap mõtleb Georg W. Bush kõigi peale, kes kurjuse küüsis kannatavad. Oleks Bush niisama võimekas kui jumal, küllap tuleks ta siis isiklikult teie koju ja süütaks küünla.

Aga isegi küünlatuli võib olla ohtlik. Siis, kui ta röövib hapniku sellelt, kes tulesära asemel vajab hoopis õhku. Nagu juhtus vähihaige tüdrukuga, kellele tema vanemad tahtsid korraldada liigutava jõuluõhtu. Nüüd meenutab seda õhtut üksnes raamat «Kohtumiseni minu paradiisis», mille surnud tütre ema Christel Zachert kirjutas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles