Hendrik Alla: ma ei haise

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hendrik Alla
Hendrik Alla Foto: Liis Treimann / Postimees

Ma hingan sisse. Ma hingan välja. Veeauru ja süsihappegaasi, nagu me kõik. Vahel ma kasutan selleks spetsiaalsest seadet, inhalaatorit, mille abil viin oma organismi nikotiini. Ma olen nikotiinist sõltuvuses. See ei ole Eestis keelatud. Nikotiini tarbimine on täiesti legaalne ja riigile meeldib sõltlastelt tubakaaktsiisi korjata.


E-sigaret (väga halb sõna, aga mul pole praegu ühtki paremat pakkuda) on seade, mis aurustab orgaanilist vedelikku ja aitab nikotiinisõltlasel seda ainet manustada. Tulemuseks väljahingatav H2O ja CO2. See ei erine kuigivõrd kohvimasinast, mis aitab kofeiininautlejal seda alkaloidi tarvitada. Inhalaatorit kasutades ma lihtsalt säästan enda ja oma lähedaste tervist ning lõhnaretseptoreid. Siinkirjutaja inimkatsed on näidanud, et nikotiinisisaldisega veeauru hingamine ei häiri kuidagi mittesuitsetavaid kaaskodanikke.

Sellegi poolest tõstab pead liikumine, mis tahab võrdsustada inhalaatori kasutamise tubaka põletamisega. Kui see ei ole selge lollus, siis järelikult tubakafirmade lobi. Tänavu mais kurtis Itaalia tubakaettevõtjate liit kohtus, et e-sigaretid tekitavad tõrvaturul ebaausat konkurentsi, mille tõttu jääb valitsusel saamata miljard eurot. Tootjal veel enam. Paanikaks on põhjust.

Samas ei ole keegi kuskil suutnud ette näidata uuringuid, mis tõestaksid auruhingamise kahjulikkust. Kogu asi on lihtsalt liiga uus, et mingeid tõsiseltvõetavaid andmeid oleks. Aga ikkagi tahetakse seda kõrvalviibijatele ohutut alkaloiditarbimise moodust võrdsustada tõrvapulga tossutamisega. Kas siin on tegemist ogara agarusega või tõesti Philip Morrise ja teiste selliste karvase käega?

Kuni nikotiinitarbimist seadusega ei keelustata (meenutagem USA kuiva seaduse tagajärgi), lubage mul oma heamaitselist auru hingata ja ärge kihutage mind kuhugi tuisu kätte kügelema. Äkki saan veel kopsupõletiku ja panen põdurale haigekassale põntsu.

Olen pea kaks kuud oma auru hinganud ja piinlik mõelda, kui palju raha on riigikassasse tubakaaktsiisist laekumata jäänud. Vähemalt üks (aga ilmselt mitte ainus) kolleeg toimetusest on tänu mu eeskujule samuti tõrvapulkadest loobunud. Jah, ma olen kümneid kordi üritanud maha jätta, sh kasutanud plaastreid ja nätsu – mis on ometi lubatud nikotiini organismi viimise vahendid. Ei ole hakkama saanud. Tänitage, et olen nõrk.

Aga inhalaatori abil olen tarvitamise ajaga suutnud nikotiinisisaldust peaaegu kolm korda vähendada ja usun, et varsti jõuan nullini. Kui see ei ole tubakasuitsetamisest loobumiseks tõhus abivahend, siis mis veel? Palun ärge sättige seda seadustega tõrvapulga tõmbamisega samale astmele. Las see jääb inimeste hea kasvatuse näitajaks. Ma ei pahvi kaubanduskeskuses ja lokaalis küsin alati luba. Aga ma ei haise sigaretisuitsu järele ega sunni teid passiivsuitsetama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles