Gunnar Okk: loogem Eesti ja Soome ühine infoühiskond

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gunnar Okk
Gunnar Okk Foto: Toomas Huik

Eesti ja Soome võiks senisest rohkem koos tegutseda – ühisest keeletehnoloogia arendamisest piiriülese infoühiskonnani välja, pakkus Põhjamaade Investeerimispanga asepresident Gunnar Okk täna Postimehe arvamusliidrite lõunal Olümpia hotellis.

«Eestlusel ja eesti kultuuril ei ole Soomega mitte ainult ühised juured, vaid tänasel päeval ollakse enamikus valdkondades täpselt samas olukorras. Mõlemad on piiratud ressurssidega väikesed saunakultuuriga maad Euroopa serval,» rääkis seitse aastat Helsingis elanud Okk tänasel üritusel.

Tema sõnul räägitakse ka Soomes rahvusluse kriisist ja sellest, et aatelisusest on tegelikkuses saamas vaid klišee. «Et inglise keel surub soome keelt välja, noorte mõttemaailma täidavad probleemid, mis on pärit tõsielu-sarjadest ja näoraamatust. Sellest aastast hakati soomekeelsete sõnade hulka lugema ka sõna «pliis»,» kirjeldas Okk.

Soomes süüdistatakse üksteist küll ahnuses, küll liigselt Euroopa Liidu poole kummardamises. «Tundub, et alateadlik hirm ja mineviku tagaigatsemine istub soomlastes isegi kuskil sügavamal. Seda näitab ka põlissoomlaste edu parlamendivalimistel ja ksenofoobsed ülekutsed ühiskonda sulgema hakata,» kõneles Okk.

Tema sõnul võiksid eestlased ja soomlased oma sarnast tausta rohkem ära kasutada ja koostööd teha.

«Sarnased emakeeled on eestlastele ja soomlastele loonud eeldused asjadest ühtemoodi aru saada, teineteist usaldada ja ühiste eesmärkide nimel koos tegutseda ka täna,» rääkis Okk.

«Algust võiks teha ühise kultuurifondi loomisega, keeletehnoloogia ja digitaalse keelevara arendamisega, kultuuriekspordi programmide omavahelise kooordineerimise ning kahe maa piiriülese infoühiskonnale aluse panemisega,» pakkus ta. «Äkki võiks ka käibele lastavad uudissõnad omavahel enne ära kooskõlastada.»

Postimees korraldab täna Radisson Blu Hotel Olümpia konverentsisaalis Eesti arvamusliidrite 11. lõuna, mille teema on «Eestlus avatud maailmas». Antud teemal peab täna lisaks Okile ettekande kirjanik Maarja Kangro.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles