Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Tõnu Mertsina Eesti majandus on langusest taastumise kursil

Copy
Tõnu Mertsina.
Tõnu Mertsina. Foto: Madis Veltman/Postimees

Palju on räägitud sellest, et Eesti majanduse maht on püsivhindades ehk hinnakasvu mõju arvestamata kukkunud ligi viis aastat tagasi. Vähem on aga teemaks olnud see, et jooksevhindades ehk rahalises väljenduses langes meie majandus viimati neli aastat tagasi, koroonakriisi ajal, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.

Eesti majandus on jooksevhindades viie aastaga kasvanud umbes sama palju kui Lätis, vähem kui Leedus, kuid tublisti rohkem kui Soomes, Rootsis, Saksamaal ja ka Euroopa Liidus keskmiselt. See on lubanud ettevõtetel teenida kasumit ja aidanud kaasa meie tööturu vastupidavusele. Milline on aga Eesti majanduse lähiaja väljavaade?

Eesti majanduse taastumiseks on nii tagant- kui vastutuult. Valitsuse pingutused riigieelarve positsiooni parandamiseks on põhimõtteliselt tervitatavad, kuid varasematele maksutõusudele lisanduv täiendav maksupakett pidurdab majanduse taastumist pikaajalisest langusest. Samas aitavad meie majanduse paranemisele kaasa välisnõudluse oodatav kasv ja intressimäärade langus.

Tagasi üles