Paar-kolm aastakümmet tagasi uputasid Hollywoodi üle tuleviku politseiriiki kujutavad ulmedüstoopiad, milles kujutatud ühiskondade liikmeid kontrolliti toona üleloomulikuna tunduvate tehnoloogiate abil. Nüüd on paljud neist tehnoloogiatest kasutusele võetud, ja mitte ainult autokraatlikus Hiinas, vaid ka vabas läänes.

Filmirežissöör Steven Spielbergi 2002. aasta filmis «Kolmas otsus» («Minority Report») kasutatakse kahtlusaluste tuvastamiseks süsteemi Precrime. Politseinikku kehastaval Hollywoodi superstaaril Tom Cruise’il aitab seal kuritegelikku tõde selgitada selgeltnägija, kelle ettenägemisvõime on võimaldanud korrakaitsjatel arreteerida süüdlasi juba enne kuritegude toimumist.

Päriselus on politseitöö aga ka ilma selgeltnägijate abita «Kolmanda otsuse» reaalsusele lähemale triivinud, sest nii Los Angelese kui ka Chicago politsei juba kasutab algoritmilist tööriista PredPol, mis analüüsib kuritegevuse piirkondlikku statistikat ja prognoosib, kus kuriteod tõenäolisemalt toimuvad. 2022. aastal kasutusse võetud PredPol ei võta sihikule konkreetseid isikuid, nagu seda tehakse Spielbergi filmis, kuid aitab sarnaselt Precrime’iga politseil keskenduda konkreetsetele piirkondadele, kus kuriteod lähitulevikus tõenäolisemalt toime pannakse.