Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MARTIN MÖLDER Kõigepealt sündigu lapsed (2)

Copy
Vaja on julgeid ideid, kuidas sündimust positiivselt mõjutada. Reformierakond tegi 2022. aastal 2000 parandusettepanekut peretoetuse eelnõule, paraku mitte sooviga probleemi lahendada.
Vaja on julgeid ideid, kuidas sündimust positiivselt mõjutada. Reformierakond tegi 2022. aastal 2000 parandusettepanekut peretoetuse eelnõule, paraku mitte sooviga probleemi lahendada. Foto: Mihkel Maripuu

Sündmuse languse peatamiseks on vaja hulljulgeid kastist-väljas-lahendusi. Kaaluda tuleks noore pere kodutoetust ja pensionisüsteemi muutmist lastepõhiseks, kirjutab riigiteadlane Martin Mölder.

Hiljuti toimus Eesti südamaal Pühajärvel Pere Sihtkapitali praeguseks iga-aastane rahvastikuseminar, mis tõi kokku selle teemaga seotud poliitikud, ametnikud, kodanikuühiskonna aktivistid, ajakirjanikud ja teised. Seminaril aset leidnud ettekannete ja arutelude valguses võiks välja tuua nii mõndagi, kuid keskendun siin mõnele kõige olulisemale õppetunnile ja välja käidud ideele.

Esiteks, rääkigem asjadest nii, nagu need on, ja ärgem pisendagem seda probleemi. Üha vähenev sündimus on inimkonnale praegusel hetkel kaugelt kõige eksistentsiaalsem probleem. Kui sündimus oleks üle kogu maailma sama madal, nagu see on ühiskondades, kus see kriis on praeguseks kõige teravam (näiteks Lõuna-Korea, kus sündimus on langenud kaugelt alla ühe lapse naise kohta), siis kaotaks inimkond mõne põlvkonna jooksul miljardeid inimesi.

Tagasi üles