Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Peeter Koppel Andke mulle andeks, ma olen pessimistlik! (3)

Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Euroopa Liidu juhtkonda jõudis küll teadmine, et midagi on valesti, aga jään selles osas pessimistlikuks, kas sellest midagi muutub, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Mis nüüd juhtus? Ühtäkki räägitakse Euroopa (Liidu) kõrgeimates kihtides sama juttu, mille eest veel veidi aega tagasi sai korraliku peapesu. Nimelt seda, et Euroopa (Liit) lekib konkurentsivõimet nagu sõel ning isegi Hiina «sõidab eest ära» – Ühendriikidest rääkimata. Tootlikkuse (ja SKT) kasv on neis riikides juba aastaid parem kui Euroopas ning seda trendi ekstrapoleerides jääb siinmail igasugune helge tulevik ära.

Mainitud teadmine jõudis kõrgeimatesse kihtidesse läbi endise Euroopa Keskpanga juhi Mario Draghi vastavasisulise raporti. Raportis ebaeuroopalikult tunnistati probleemi ning tehti ettepanekud ka sammudeks, et olukorda parandada. Lihtne! Rohkem tuleks kulutada uurimis- ja arendustegevusele; parendada tuleks taristut ning tööjõu oskuste/hariduse taset. Samuti vajaks parandamist ärikliima!

Tagasi üles