Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Joosep Sibul Euroopa kipub end tehnoloogiarevolutsioonis auti mängima. Ja Eesti samuti (1)

Copy
Joosep Sibul.
Joosep Sibul. Foto: Erakogu

Euroopa majandus jääb USA omast aina enam maha. Nüüd kipub Euroopa – ja samuti Eesti – maha magama ka tehisintellekti revolutsiooni, kirjutab ettevõtja ja numbrilembene humanitaar Joosep Sibul.

Kui üks kohalik poliitik rõõmustas hiljuti sotsiaalmeedias selle üle, et Euroopasse, sh Eestisse, jõuavad iPhone’i rumalamad, AI-vabad versioonid, ehk et me siin hoolime oma inimestest ja kaitseme neid, mitte nagu Ühendriikides, siis see jättis päris magushapu või isegi lihtsalt hapu maitse. Tekkis tunne, et äkki me ei teadvusta ikka veel, et meil siin Euroopas on probleem.

Suuremas pildis on probleem muidugi see, et Euroopa vananeb, tööjõudu jääb vähemaks. Meie majandus ja tootlikkus ei kasva aga piisavas tempos, et seda kompenseerida, mis lubaks siin mõnusat elu edasi elada. Euroopa on jätkuvalt parim koht maailmas, kus elada – eri uuringute järgi enamik maailmast nõustub sellega. Samal ajal kasvab ka ELi majanduse mahajäämus nii Ameerikast kui ka Hiinast (neil mõlemal on muidugi oma probleemid) ning seda mahajäämust ilmestab päris hästi kohaliku poliitiku rõõm selle üle, et meile siia jõudis see turvatum ja lollim versioon iPhone’ist.

Tagasi üles