Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Käsi pulsil Reinsalu: valitsus elab paralleelreaalsuses (3)

Copy
Urmas Reinsalu Kuku raadios.
Urmas Reinsalu Kuku raadios. Foto: Tairo Lutter

Isamaa erakonna esimees Urmas Reinsalu oli külas Kuku raadio saates Käsi pulsil, et arutada Kalle Muuli ja Martin Ehalaga värske riigieelarve probleeme ning tutvustada Isamaa koostatud alternatiivset riigieelarvet.

Kalle Muuli märkis sissejuhatuseks, et ta lootis et riigieelarve kulude kasv jääb alla kolme protsendi, aga tuli välja, et hoolimata maksutõusudest ja kärpejutust puudujääk siiski ei vähene. Tema hinnangul oleme Eestiga väga koledas olukorras ja numbreid vaadates ootab järgmisel aastal samasugune trall ees.

Ehala hinnangul on kole olukord tingitud sellest, et ministrid ei ole suutelised kärpima. Koalitsioonileping lubas läbipaistvat st kulupõhist riigieelarvet. Eelarve on aga ikka tegevuspõhine paari kosmeetilise muudatusega. Et seda ei saa mingi väega muudetud, siis oleme riigi sisuliselt käest andnud ametkonnale. Roolis on ametnikkond, aga valitsus, riigikogu ja president istub tagaistmel ja püüab sealt juhtida.

Reinsalu: «Mul ei ole illusiooni, et valitsus tahab rullida esitatud eelarve esitatud kujul läbi, elades oma paralleelreaalsuses, mis paraku lahkneb eesti ühiskonna ja majanduse väljavaadete ootustest. Aga väga oluline on see, et Eesti inimesed ja huvirühmad tuleks esile ja ütleksid et valitsuse narratiivile on olemas alternatiivne käsitlus. Ja kui küsida Isamaa alternatiivist lühidalt, siis me oleme kokku pannud sellise eelarve kava, et on võimalik jätkusuutlikult opereerida ka rahanduslikult nii, et ei pea maksutõuse tegema.»

Tagasi üles