Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MEELIS OIDSALU Kuidas innotiim kaitseväge müksas

Fookuse rubriigi «Võim ja julgeolek» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse rubriigi «Võim ja julgeolek» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Kui teaduslikud uuringud näitavad, et asjatu «kõvatamine» ajateenijate kallal hoopis vähendab Eestit kaitsma motiveeritud võitlejate arvu, siis peaks vastavate suhtumiskorrektiivide tegemine olema iga kaitseväelase isamaaline kohustus, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Hiljuti meediaruumis avaliku tähelepanu alla sattunud riigikantselei juures tegutsev innotiim on riigikriitikutest ja võimuskeptikust pilajatele liiga lihtne saak. Juba nende eriala – teenuste disain – kõlab eksootiliselt, sektantlikult mõjub ka oskussõnavara. ERRi uudisteportaalis 18. septembril pilatud «innosprint», «müksaton», «katse disaini sprint» ja «šerpade praktikum» kõlavadki anekdootlikult.

Kantseliit avalikus teenistuses on päris probleem – ega õiguskantsler Ülle Madise räägi niisama perioodiliselt keeleliselt asjatult kenitleva valitsemise probleemist. Seda, mis riigikantselei ja teiste riigiasutuste arendusjuhtidele mõjub innustava tiimisisese sõnamänguna, on meedial väga lihtne serveerida veidra elitaarse asendustegevusena, seda juhul, kui ei vaevuta kantseliidist kaugemale kaema.

Tagasi üles