Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

VÄLISVANGID Priit Kama: vanglakohtade ülejääk on suhtumise küsimus

Copy
Endise vanglate valdkonna asekantsleri Priit Kama sõnul on riigi rahateenimine teenustega, mis ei kuulu tema hädavajalike ülesannete hulka, majanduspoliitiline otsus.
Endise vanglate valdkonna asekantsleri Priit Kama sõnul on riigi rahateenimine teenustega, mis ei kuulu tema hädavajalike ülesannete hulka, majanduspoliitiline otsus. Foto: Mihkel Maripuu

Õigusteaduste doktor Harju maakohtu kohtunik Priit Kama töötas aastatel 2005–2021 justiitsministeeriumis vanglate valdkonna asekantslerina. Tema juhtimise ajal ehitati Eestis üles tänapäevane vanglasüsteem. Postimees küsis tema hinnangut vanglakohtade rentimise plaanile – justiitsminister Liisa Pakosta kohtus hiljuti Suurbritannia ametikaaslasega, et arutada Eesti vabade vanglakohtade rentimise võimalust Suurbritanniale.

Kas rentimisele on mingeid häid alternatiive, mida tühjalt seisvate vanglahoonetega teha, kuidas neid kasulikult rakendada?

Arusaam, et Eestis on vanglakohti üle, tuleb sellest, et hiljuti otsustati loobuda pikaajalisest plaanist üle minna ühekohalistele kambritele. Kui sajandivahetusel hakkasime uusi vanglaid ehitama, siis tegime seda juba kindla plaaniga, et ajutiselt hoitakse kambris kuni kaht inimest, kuid vangide arvu vähenedes jäävad nad sinna ühekaupa. Esimese uue vangla ehitamisel Tartusse tekkis sellest linnavalitsusega arusaamatus, miks 500-kohalisse vanglasse 1000 vangi pannakse.

Tagasi üles