Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

VÄLISVANGID Justiitsminister Liisa Pakosta: poliitilist otsust vanglakohtade rentimiseks veel ei ole

Copy
Vabade vanglakohtade välisriigile väljarentimise korral kasvaks vanglateenistus kuni 400 hea ettevalmistuse ja konkurentsivõimelise palgaga inimese võrra, märkis justiits- ja digiminister Liisa Pakosta.
Vabade vanglakohtade välisriigile väljarentimise korral kasvaks vanglateenistus kuni 400 hea ettevalmistuse ja konkurentsivõimelise palgaga inimese võrra, märkis justiits- ja digiminister Liisa Pakosta. Foto: Madis Veltman

Riigikontroll tegi eelmisel aastal justiitsministeeriumile ettepaneku vaadata üle kokkuhoiuvõimalused vanglate majandamisel, sest vangide hulk on langustrendis. Suvel koostaski justiits- ja digiminister Liisa Pakosta (Eesti 200) valitsusele sellekohase memo. Kõige rohkem vastukaja on leidnud ettepanek rentida vabad pinnad mõnele välisriigile. Minister on sel teemal kohtunud ka ametikaaslasega Suurbritanniast.

Hollandi vanglate rentimise kogemus näitab, et välismaalt (Belgiast ja Norrast) saadeti karistust kandma põhiliselt illegaalseid immigrante. Taani leping Kosovoga näebki ette üksnes selliste vangide saatmist, kes tuleb pärast karistuse kandmist Taanist välja saata. Kas ja milliseid piiranguid plaanib Eesti seada nende vangide kodakondsusele, kes siia karistust kandma tuuakse?

Esiteks pole meil veel Eestis poliitilist otsust, millist teed minna tühjade vanglakohtadega – on see vangla müük, konserveerimine või rent. Juhul kui minnakse kõige tulusamat ehk rentimise teed, siis sõlmitakse kahe riigi vahel leping, kus määratletakse ka kinnipeetavate profiil. Vastuvõttev riik teeb siis ka vastavad ettevalmistused nendega töötamiseks.

Tagasi üles