Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

PEETER KOPPEL Me oleme heaoluriigi illusiooni ohvrid (20)

Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Meie kollektiivses teadvuses on siiani mingi arusaam, et me hakkame elama nagu Soomes. Sõbrad, mul on halbu uudiseid – ei hakka, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Seda muuhulgas sellepärast, et ka Soomes ei elata varsti «nagu Soomes». Seal on tänaseks saabumas «pill pika ilu peale» ehk majanduse struktuursed probleemid on tõsiselt mõjutamas seda, kuidas nad seal omadega veidi pikemas perspektiivis hakkama saavad. Nende «heaoluriik» on mitte eriti üllatuslikult osutumas meeldivaks, kuid ajutiseks perioodiks, kus rahvastiku vanuseline struktuur ning võimekus võlakoormat kasvatada olid mõnda aega sellised, kus imeline utoopia oligi võimalik.

Paha lugu on see, et mainitud eeldused ei ole igavesed. Heaoluriigi jätkusuutmatus peitubki selle olemuslikus sõltuvuses pidevalt suurenevast riiklikust kulutamisest. Riik lubab heaolu — olgu selleks pensionid, tervishoid või sotsiaalne turvavõrk. Imelised ja head asjad kõik, kuid rahvastiku vananemise kontekstis tekib küsimus, et kes ja kuidas seda finantseerib.

Tagasi üles