Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

JAAK-KRISTIAN SUTT Bioregionaalne lähenemine pakub leevendust globaliseerumise viletsusele (9)

Kaks ökoloogilise maailmapildiga süsteemset mõtlejat – Daniel Christian Wahl ja Nathan John Hagens – arutlevad, mis võiks leevendada inimkonna globaalkimbatust.
Kaks ökoloogilise maailmapildiga süsteemset mõtlejat – Daniel Christian Wahl ja Nathan John Hagens – arutlevad, mis võiks leevendada inimkonna globaalkimbatust. Foto: Kuvatõmmis

Värskes «Suure Lihtsustumise» («The Great Simplification») osas vestles saatejuht Nate Hagens Saksa bioloogi ja süsteemiteoreetiku Daniel C. Wahliga. Viimane leiab küllaltki ebaoriginaalselt, et lähikümnenditel ootab inimkonda ees radikaalne ümberorganiseerumine. Jagu kutsub vaatama sellest lühikest ülevaadet andes keskkonnatrendide jälgija Jaak-Kristian Sutt.

Wahli sõnul oleme liigina jõudnud oma evolutsioonilisel trajektooril hargnemiskohta. Valides praeguse arengusuuna pikendamise kasuks, süvendame oma sõltuvust tehnoloogiatest ning meie eesmärgiks saab jätkuv iseenda tekitatud probleemide lahendamine. Selle käigus aga kordame ja võimendame neid tehtud vigu, mistõttu ületab meie energia- ja loodusvarade vajadus peagi planeedi biofüüsikalised taluvuspiirid.

Kasvule orienteeritud industriaalühiskonna kollapsist saaks lõppakord impeeriumite ajastule, mille viimases vaatuses praegu liigume ja seda üheks suureks globaalkülaks muutumise poole.

Tagasi üles