Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

LAURA VÄLIK Tasaarengu rakuke idaneb praktiseerides seda, mille nimel töötame (4)

Copy
Tasaarengu lugemisklubi arutelu teemal «Miks inimühiskonda ootab ees kokkukukkumine – või kokku kukkumine?».
Tasaarengu lugemisklubi arutelu teemal «Miks inimühiskonda ootab ees kokkukukkumine – või kokku kukkumine?». Foto: Tasaarengu Eesti MtÜ

Võromaal Sänna Kultuurimõisas 19.–21. juulini läbiviidud tasaarengu suvekool «Hea elu ehk individualismist koostegemiseni» tõi kokku tasaarengu teadjamad ja vähem teadjad. Mitmete tähtsate väärtuste hulgas tähendab tasaareng ka ühiskondlikku protsessi, mida on võimalik lahti mõtestada vaid üheskoos ehk just koos tehes. Ülevaate suvekoolist annab osaleja Laura Välik.

Võromaal Sänna Kultuurimõisas 19.–21. juulini läbiviidud tasaarengu suvekool «Hea elu ehk individualismist koostegemiseni» tõi kokku tasaarengu teadjamad ja vähem teadjad. Mitmete tähtsate väärtuste hulgas tähendab tasaareng ka ühiskondlikku protsessi, mida on võimalik lahti mõtestada vaid üheskoos ehk just koos tehes.

Mida tähendab koostegemine? Kui üks arvab, et sihtkohta jõudmiseks on vaja keerata vasakule ja teine paremale, on vaja ühist arusaama sellest, kuidas suunavalikus kokku leppida. Suvekooli esimesel kohtumisel sõnastatigi ühiselt see, kuidas suvekooli vältel toimetada (nt kuivkäimla pealepanu asjus) ja arutelusid pidada (nt arvamuste lahknemise korral). Kuigi suvekoolis kohtuti koostegemise vaimsusest kantuna – sest nii dikteeris ka pealkiri –, vajas vaimsus õhulise nähtusena sõnadesse seadmist.

Tagasi üles