Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

HALLIKI KREININ Praeguseks välja kujunenud majandussüsteem pole kestlik (8)

Tallinna liikumissüsteemi pidev ja püsiv kriisis olek jätab vähemasti kaugemalt vaadates õige tragikoomilise mulje. Sadama trammiliini ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks suletud Hobujaama ristmik.
Tallinna liikumissüsteemi pidev ja püsiv kriisis olek jätab vähemasti kaugemalt vaadates õige tragikoomilise mulje. Sadama trammiliini ehitamiseks ja rekonstrueerimiseks suletud Hobujaama ristmik. Foto: Mihkel Maripuu

Kui küsida inimestelt tänavalt, mis on majanduse eesmärk, annavad paljud sama vastuse: ühiskonna heaolu tagamine. Majanduse eesmärgiks peaks tõesti olema inimväärikuse ja heaolu saavutamine, vähemalt suuremale osale ühiskonnast, aga meie praegune majandusmudel pöörab liiga vähe tähelepanu ühiskonna pikaajalisele heaolule, kirjutab Potsdami Helmholtzi keskuse teadur Halliki Kreinin varustussüsteemide vaadet tutvustades.

Kui küsida inimestelt tänavalt, mis on majanduse eesmärk, annavad paljud sama vastuse: ühiskonna heaolu tagamine. Majanduse eesmärgiks peaks tõesti olema inimväärikuse ja heaolu saavutamine, vähemalt suuremale osale ühiskonnast, aga meie praegune majandusmudel pöörab liiga vähe tähelepanu ühiskonna pikaajalisele heaolule.

Ületarbimine ja loodusressursside ammendumine eksisteerib paralleelselt ka ekstreemse alatarbimise ja vaesusega. Eestis on ebavõrdsus üks euroala suurimaid ja ka kiiremini kasvavaid. Võime leida ka palju erinevaid arvamusi selle kohta, mida tähendab heaolu või minimaalne heaolu, ning kes selle tagamise eest vastutab (riik? turg? üksikisik?).

Tagasi üles