Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MIRKO KIKKAMÄGI Idufirmadesse investeerimine ongi väga riskantne (1)

Advokaadibüroo TGS Baltic advokaat Mirko Kikkamägi.
Advokaadibüroo TGS Baltic advokaat Mirko Kikkamägi. Foto: Jarek Jõepera

Startup-ide rahastamine sobib investoritele, kes on päriselt valmis kogu rahast ilma jääma, kirjutab TGSBalticu nõunik vandeadvokaat Mirko Kikkamägi.

On 2027. aasta ja tüüpiline sombune septembrikuu esmaspäev, vihm peksab plaginal Tallinna kesklinna klaasist kõrghoone akendele, kuid õnneks seinal olev kell juba viitab, et peatselt saabub ka kaua oodatud lõunapaus. Või mis kaua oodatud, on üks neist sinistest esmaspäevadest ja kontorisse jõuti vaevu kella kümneks, ning ka siis suunduti esmajoones kööki kohviaparaadi juurde. Ja see kõik olekski nii tülgastav, kui sa ootamatult ei avaks silmi ega taipaks, et sedapuhku on see võõras mure. Nimelt, sina oled ju Seišellidel, kuhu tulid detsembrini Eesti suve pikendama, endal selja taga juba selle aasta kolmas edukas exit idufirmast, kuhu omal ajal sai sõbra eeskujul teise samba pensionifondist välja võetud raha investeeritud.

Ja oleks see vaid ainus õnnestunud investeering, aga kõigist kuuest start-up-investeeringust, mis omal ajal sai tehtud, on viis kamaluga ja kordades (me räägime ikka kümme, 20, 30 korda) raha tagasi toonud. See üks, jah, läks natuke halvasti ja sealt sai vaid sisse pandud raha tagasi, aga noh, eks see startup-värk olegi risky business​, nagu üks tugeva ameerikamaa aktsendiga onu kunagi ütles. Ja mis kõige parem, ainuüksi viimase tehinguga teenisid rohkem kui su pensionile lähenev kõiketeadev finantsanalüütikust naaber on kogu oma elu jooksul suutnud börsile raha paigutades teenida.

Tagasi üles