Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Käsi pulsil Raul Eamets: meil käib rahva hirmutamine (5)

Copy
27.08.2024, Tallinn. Rahandusministeeriumi suvist majandus- ja rahandusprognoosi tutvustasid pressikonverentsil rahandusminister Jürgen Ligi (pildil), rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe ja riigi rahanduse talituse juhataja Kadri Klaos.
27.08.2024, Tallinn. Rahandusministeeriumi suvist majandus- ja rahandusprognoosi tutvustasid pressikonverentsil rahandusminister Jürgen Ligi (pildil), rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna juhataja Raoul Lättemäe ja riigi rahanduse talituse juhataja Kadri Klaos. Foto: Mihkel Maripuu
  • Eelarve tasakaal ei saa olla eesmärk, see on ikkagi vahend millegi saavutamiseks.
  • Varem või hiljem lahkub ka Jana Toom keskerakonnast ja sotsid võtavad ta vastu.
  • Isamaa peab endale selgeks tegema, kas ta on konservatiivne või liberaalne.

30. augusti Kuku raadio saates Käsi pulsil oli arutelu all majandusprognoos ja riigi võlakirjad, nulleelarve ja kärplemine, saates oli külas Bigbanki peaökonomist Raul Eamets. Lisaks arutasid Muuli ja Ehala sotside ja Isamaa vastasseisu Julianna Jurtšenko personaalküsimuses ja muidki nädalateemasid.

Kalle Muuli sõnul näitab rahandusministeeriumi prognoos, et kui valitsuse maksu- ja kärpemeetmed rakendada, oleks majanduskasv üle ühe protsendi madalam: «Valitsus vägisi või nagu kiusu pärast tahab meie majanduskasvu alla kiskuda.»

Eamets: «Valitsuse strateegiline eesmärk on ainult üks – eelarve tasakaal. Ja see on vale eesmärk, sest eelarve tasakaal on vahend millegi saavutamiseks – heaolu kasv või konkurentsivõime tõstmine. Aga meie oleme tõstnud meetodi esimesele kohale. Minu teada ei ole ühtegi riiki Euroopa Liidus karistatud, kes on ületanud 3-protsendilise eelarve puudujäägi piiri. Aga meil käib selline rahva hirmutamine – kui te olete halvad lapsed, siis jõuluvana annab teile vitsa.

Kuula ka Kalle Muuli ja Martin Ehala arutelu nädalateemadel raadiosaates Käsi pulsil:

Kui rahandusminister ütleb, et meil ei ole muid variante, siis on see põhimõtteliselt vale, lisas ta. Variante on, aga praegune kärbe on raamatupidamislik, see tehakse ära ilma mingi probleemita. Kui tahame reaalset mõju, siis peaks kärbe olema 20 protsenti,» ütles Eamets.

Isamaa ja sotside tüliõun

Nädala pärl on muidugi Eesti Sotsiaaldemokraatlik Erakond, kes järjekindlalt toetab venemeelsete immigratsiooni Keskerakonnast oma ridadesse. Tore, et Keskerakonnas jääb selliseid vähemaks. Ja et sotsid oma suure sallivuse religiooni kütkes on valmis kõigile andestama, välja arvatud neile, kes võrdõiguslikkust kritiseerivad, on sotsidele täiesti iseloomulik.

Julianna Jurtšenko kritiseeris veel hiljaaegu eesti keelele üleminekut, aga nüüd laulab võrdõiguslikkuse laulu, öeldes, et tema Keskerakonnast lahkumise üks põhjusi on KE värske liikme Jaak Madisoni suhtumine naistesse. Halleluuja! Truudusvanne missugune, ütles Ehala.

Kui varem ostis Keskerakond maksumaksja rahaga sotsiaaldemokraate üle, siis nüüd ostavad sotsid maksumaksja rahaga keskerakondlasi üle.

Muuli: «Keegi ütles tabavalt, et kui varem ostis Keskerakond maksumaksja rahaga sotsiaaldemokraate üle, siis nüüd ostavad sotsid maksumaksja rahaga keskerakondlasi üle. Väga põhimõtteline muutus on toimunud. Aga ega ta hea välja ei näe. Alati võib ju õigustada, et inimesel silmad avanesid, aga mind häirib, kui seda tehakse mingi töökoha vastu. See ei ole hea.»

«Asja tõsisem külg on ikkagi ideoloogiline,» arvas Ehala. «Ei ole õige võtta üle inimesi, kes on olnud nende samade poliitikate vastu, mida Isamaa erakond on kogu aeg toetanud ja nüüd Isamaa on sotsidega Tallinnas koalitsioonis ja vakka nagu kult rukkis, ei ütle midagi. Isamaa peaks endale lõpuks selgeks tegema, kas ta on liberaalne või konservatiivne.»

Muuli: «Isamaa on ikka väga kriitiliselt ütelnud (eile tegi isegi piirkonna juhatus avalduse), et nii ei lähe. Sotsiaaldemokraadid peavad tulema selgitama, miks nad sellist kandidaati tahavad sellesse ametisse panna.»

Ehala: «See on kõik tsirkus, taotakse vastu rindu ja tehakse karme avaldusi, aga lõpuks jääb ikka nii, nagu on.»

Muuli: «Martin, sa ju mäletad, et eelmine kord tegi Isamaa eelmise sotsiaaldemokraatide Lasnamäe linnaosa kandidaadi vastu väga karmi avalduse. Ja see inimene ei saanud Lasnamäe linaosa vanemaks. Oli selline juhtum, see ei olnud mingi tsirkus. Kuigi ma ei tea, kuidas seekord läheb.»

Ehala: «No vaatame, kuidas selle asjaga läheb.» Palju süngem lugu on see, et ka hea kristlane Riina Solman Isamaast usub, et  Jurtšenkost võib saada tulihingeline eesti keelele ülemineku eestvedaja, nagu Saulusest sai Paulus.

Tegelikult on see halastuse motiiv kristlastel sotsidega ühine, see on ka põhjus, miks kristluse hääbudes inimesed lähevad üle ilmalikku sallivuse usku – sest põhimõtteliselt on see sama ideaal, aga ilma Jumalata. Ja see on põhjus, miks end peavoolu konservatiivseks nimetavad erakonnad lääne ühiskondades nii kergelt ja probleemidega leiavad ühise keele sotside ja teiste progressiivsete jõududega. Aga ei saa olla konservatiivne ja olla koalitsioonis vasakliberaalsete jõududega.

Halastuse motiiv on kristlastel sotsidega ühine, see on ka põhjus, miks kristluse hääbudes inimesed lähevad üle ilmalikku sallivuse usku – põhimõtteliselt on see sama ideaal, aga ilma Jumalata.

Tõenäoliselt Isamaale see kahe tooli vahel istumine hästi ei lõpe – ta toetus sulab varsti ära, sest osa valijaid läheb tagasi Reformierakonda toetama (mis ongi juba juhtumas) ja teine osa hakkab toetama uut ERKi või konservatiivseks muutunud Keskerakonda (kui venemeelsed sealt sotside hulka lähevad, ja varem või hiljem teeb seda ka Jana Toom ning sotsid võtavad ta lahkesti vastu).

Aga Isamaa kukub tagasi kuue protsendi piiri peale. Isamaa ajutrust peaks selle peale mõtlema. Parteimaastik on oluliselt muutunud, jõujooned on teised ja strateegia peaks olema teine.

Tagasi üles