Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MARILIIS KÕUTS Ameerika põlisrahvakillu elutarkus ärgitab taasavastama meie oma

Copy
Kogi põlisrahva liikmed (paremal esiplaanil) vaatamas 2006. aastal üht Colombia kurikuulsamat sõjapealikku, kes oli end äsja riigi valitsusvõimudele kätte andnud.
Kogi põlisrahva liikmed (paremal esiplaanil) vaatamas 2006. aastal üht Colombia kurikuulsamat sõjapealikku, kes oli end äsja riigi valitsusvõimudele kätte andnud. Foto: Fredy Builes/Reuters/Scanpix

Kogid on Colombia Kariibi mere ranniku lähedal elav, koloniaalajaeelset aega mäletav põlisrahvakild, keda võiks pidada elavaks näiteks keskkonnaga kooskõlas elamise võimalikkusest. Tegemist on iidse Tairona kultuuri järeltulijatega, kes sajandite jooksul järk-järgult rannikult mägedesse taganesid, seal olude sunnil ümber kohanesid ja kolonisaatorite kiuste oma üsnagi algupärase eluviisi säilitasid.

Praegu, pool aastatuhandet hiljem, elavad kogid endiselt Sierra Nevada de Santa Marta metsastel mäeveerudel, mida peavad pühaks ja ühtlasi ka maailma tugisambaks – nad usuvad, et kui see peaks varisema, hukkub ka ülejäänud maailm. Seetõttu peavad kogid selle põlise ala kaitsmist ja säilitamist oma suurimaks ülesandeks.

Ei tea, kuidas nad teavad, aga see on tark

Tagasi üles