Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

FOOKUS Bundestagi liige: Berliinis otsitakse võimalusi Ukraina toetuse vähendamiseks, sest Vene-suunaline naivism pole kuhugi kadunud (1)

Bundestagi väliskomisjoni liige Roderich Kiesewetter on olnud üks häälekamaid Ukraina võidu toetajaid Saksamaal.
Bundestagi väliskomisjoni liige Roderich Kiesewetter on olnud üks häälekamaid Ukraina võidu toetajaid Saksamaal. Foto: Tobias Koch

Saksa opositsioonipoliitiku Roderich Kiesewetteri väitel pole Saksamaa idapoliitikas kõiki vajalikke murranguid toimunud ning vanad strateegilised valearusaamad õitsevad Ukraina koleduste kiuste Berliinis edasi.

Inspiratsioon selleks intervjuuks tuli hiljutistest uudistest Saksamaa otsuse kohta vähendada tulevast toetust Ukrainale, aga samuti teie häälekalt Ukrainat toetavatest esinemistest, mille sõnumid kattuvad Ida-Euroopa riikide Ukraina-poliitika põhipunktidega. Kui paljud Saksamaa poliitikud teie vaateid jagavad?

Ukrainat häälekalt toetavaid poliitikuid jääb Saksamaal üha vähemaks. Bundestagis on ehk 200 parlamendiliiget 630st, kes on kindlalt Ukraina toetamise poolt. On äärmiselt keeruline argumenteerida Ukraina püsiva sõjalise toetamise poolt patsifistlikus ühiskonnas, mis on suuresti rahulolev ega soovi mugavustsoonist välja tulla. Ei teadvustata, et kui Venemaa peaks sõja võitma, satuks ohtu kogu meie elukorraldus.

Tagasi üles