KAUPO VIPP Fossiilkütustele ja taastumatutele maavaradele toetuvat tsivilisatsiooni saab luua ainult ühel põgusal korral (23)

Kaupo Vipp
, Eesti Rooma Klubi liige
Copy
Olduvai teooria järgi sundis inimkonda arenema Ida-Aafrikas kaks miljonit aastat tagasi aset leidnud kiire kliimamuutus.
Olduvai teooria järgi sundis inimkonda arenema Ida-Aafrikas kaks miljonit aastat tagasi aset leidnud kiire kliimamuutus. Illustratsioon: Artur Kuus

Kui tehnoprogressiivsete mõtlejate ideed siduda meie koduplaneedi konkreetsete parameetritega, siis ei jää muud üle kui nentida, et meie tööstusrevolutsioonijärgne arenguplahvatus oli ühekordne ja parajasti oma lõpule jõudev nähtus, kirjutab Kaupo Vipp Olduvai teooriat tutvustades.

Rohkem kui sajand on progressinarratiiv kõnelenud meile inimkonna suundumisest kosmilistesse avarustesse. See oleks justkui iga tehnilise tsivilisatsiooni enesestmõistetav siht, triumf, millele loob aluse intellekti üha kasvav tase. Ja vastupidi: kui see meil korda ei lähe, oleks see kui inimintellekti fiasko, meie kui liigi läbikukkumine.

Tagasi Maale

Tagasi üles