MEELIS OIDSALU Miks Eesti kaitseväe instruktorid juba Ukrainas pole? (6)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Kas mäletate, kuidas peaminister Kaja Kallas meile aasta tagasi pärast NATO Vilniuse tippkohtumist rääkis, et Ukraina liikmelisuse protsess sai käima lükatud? Kuidas NATO peasekretär Jens Stoltenberg selgitas, et Ukraina liitumisprotsessi suisa kiirendati? Need sõnumid osutusid glasuurivaabaks, millega üritati välja vabandada Vilniuse tippkohtumise kehva ettevalmistust. NATO Washingtoni tippkohtumisest ähvardab saada Ukraina NATOst väljajätmise tseremoonia, aga seda Balti regioonile kahjulikku tseremooniat on võimalik veel nurjata, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi korraldas suhtlusplatvormi X vahendusel mullu Vilniusesse NATO tippkohtumisele sõites pisemat sorti skandaali, sest loodetud kutset alliansiga liitumiseks ei tulnud. Tagantjärele võib nentida, et Zelenskõi jäi skandaalitsemisega hiljaks. Ukraina liitumiseks vajalik vältimatuse-foon jäi enne tippkohtumist loomata.

Kui Kiiev Vilniusest midagi ka lootis, siis tugines lootus liiga palju ajaloolisele õiglustundele. Eeldusele, et Vene agressioon on liiga jõhker, Ukraina valu ja ohverdused on selleks liiga suured ning piisavalt selgelt kõigile näha, et välistada Ukraina NATOga liitumise kutsest ilma jäämine.

Tagasi üles