Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

FOOKUS Seksuaalsusest on saamas poliitiline enesemääratlus (10)

Copy
LGBT identiteedi kasvu peamine tegur ei ole kapist välja tulemine, vaid tegu on laiema kultuurilise muutusega. LGBTQIA+ dekoratsioonid Regent Streetil Londonis juunis 2023.
LGBT identiteedi kasvu peamine tegur ei ole kapist välja tulemine, vaid tegu on laiema kultuurilise muutusega. LGBTQIA+ dekoratsioonid Regent Streetil Londonis juunis 2023. Foto: Repro

Ameerika Ühendriikide andmed näitavad, et LGBTIQA+ identiteediga inimeste osakaal on noorte hulgas kiires kasvutrendis. Põhjuseks ei ole mitte niivõrd seksuaalkäitumise muutumine, kui maailmavaateline hoiak, kinnitavad uuringud.

Paar aastakümmet tagasi oli üks keskseid argumente homoseksuaalsuse normaliseerimiseks väide, et seksuaalne eelistus on kaasasündinud tegur, mida inimesel ei ole võimalik muuta. Et kes on homo, on seda sünnist saati, ja kes on hetero, see on hetero.

Ameerika Ühendriikides tehti hiljuti väga ulatuslik uuring, mis hõlmas 1,5 miljonit inimest, et selgitada välja, kas LGBT- (LGBT+) identiteediga inimeste osakaal ühiskonnas on ajavahemikus 2014–2021 muutunud. Uuringu ajendasid mõningad küsitlustulemused, mis näitasid homoseksuaalse ligitõmbe, praktikate ja identiteedi kasvu, eriti nooremate inimeste ja naiste puhul. Samas ei olnud selge, kui ulatuslik see on. Samuti ei olnud teada, kas nihe on tingitud sellest, et LGBT-inimesed julgevad rohkem kapist välja tulla, sellest, et noored ongi põlvkondlikult alati vastuvõtlikumad eri seksuaalsetele sättumustele, või on tegemist laiema kultuurilise muutusega.

Tagasi üles