Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Erik Aru Euroopa majandus võib olla sattunud lõksu (4)

Copy
Saksamaa on ikka uhkust tundnud oma autotööstuse üle. Võib-olla praeguseks see aga juba pidurdab arengut. Pildil Volkswageni tehas Wolfsburgis.
Saksamaa on ikka uhkust tundnud oma autotööstuse üle. Võib-olla praeguseks see aga juba pidurdab arengut. Pildil Volkswageni tehas Wolfsburgis. Foto: Moritz Frankenberg/dpa/Scanpix

Lühiajaliselt piirab maailma majanduskasvu vajadus ohjeldada inflatsioonipuhangut. Euroopas hakkavad silma aga ka pikaajalised probleemid, kirjutab arvamustoimetaja Erik Aru.

Kõigi märkide järgi langetab Euroopa Keskpank sellel neljapäeval esimest korda üle pika aja taas intressimäärasid. Rahaturgude hinnangul on selle tõenäosus koguni 93 protsenti. Euroala rahapoliitika üle otsustajad on intressimäärade langetamisest enda kohta väga selges keeles märku andnud juba tükk aega.

Ülemäära kiiret intressimäärade alanemist siiski oodata ei maksa. Ühelt poolt võiks see riigisisesele hinnatõusule taas hoogu anda. Sellel esmaspäeval avaldatud mai näitaja järgi aeglustus euroala inflatsioon eeldatust vähem. Teisalt, kuigi EKP juhtkujudele meeldib rääkida, kuidas nende sammud ei sõltu ameeriklaste Föderaalreservi tegemistest, on nad siiski sunnitud ülemere kolleege silmas pidama. Kui intressimäärade vahe USAs ja euroalal laieneb, sest EKP langetab neid kiiremini, siis nõrgeneb euro, mis toob kaasa importkaupade – nagu nafta – kallinemise ja seega taas inflatsiooni.

Tagasi üles