Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MÕHHAILO GONTŠAR NATOl on aeg ennetada Kremli järgmist käiku Põhjamerel (1)

Venemaa lipud ja silt kirjaga «Meie eesmärk – kommunism!» Barentsburgis, mis on sisuliselt Moskva kontrollitav asula Norrale kuuluvatel Teravmägedel.
Venemaa lipud ja silt kirjaga «Meie eesmärk – kommunism!» Barentsburgis, mis on sisuliselt Moskva kontrollitav asula Norrale kuuluvatel Teravmägedel. Foto: Jonathan Näckstrand/AFP/Scanpix

Venemaa näeb lääne energiataristut kui strateegilist sihtmärki, mida Kremlile sobival ajal tänasest märksa suuremas mastaabis rünnata. Ainuüksi Läänemere piirkonnas on mitmeid atraktiivseid energeetika-sihtmärke. Võimalikke arenguid Läänemerel tuleb aga vaadata koosmõjus Venemaa kasvanud agressiivsusega Põhja-Jäämerel Norrale kuuluvas Svalbardi saarestikus, leiab Ukraina mõttekoja XXI Sajand juht Mõhhailo Gontšar.

Venemaa Arktikas paiknenud relvajõudude üksused on Ukrainas suuri kaotusi kandnud. Ka Vene mereväe kaotused Mustal merel on andnud hõlpu Balti riikidele ja Arktika piirkonnale, kuivõrd Venemaa sõjaline võimekus neis piirkondades on osaliselt vähenenud.

Venemaal on aga üks mereline võime, mis pole Ukrainas kaotusi kandnud: see on Venemaa kaitseministeeriumi süvamereuuringute peadirektoraat, mis jätkab õppusi NATO-ga vastamisi minekuks Põhja-Atlandil ja Arktika lääneosas. Selle peadirektoraadi käsutuses olev tehnika võimaldab rünnata veealust taristut. Sealjuures on Venemaal mitu vastavat eriüksust Kaliningradi oblastis.

Tagasi üles