Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

MEELIS OIDSALU Norra nukker arktiline uneskõnd (1)

Eesti valitsusjuhti Kaja Kallast ktlev Norra peaminister Jonas Gahr Støre on üks neist poliitikutest, kes on nimetanud vabatahtlikke piiranguid sõjalistele õppustele ja luurelendudele Venemaa piiri ääres Norra suveräänsuse demonstreerimiseks.
Eesti valitsusjuhti Kaja Kallast ktlev Norra peaminister Jonas Gahr Støre on üks neist poliitikutest, kes on nimetanud vabatahtlikke piiranguid sõjalistele õppustele ja luurelendudele Venemaa piiri ääres Norra suveräänsuse demonstreerimiseks. Foto: Tairo Lutter

Ukrainas toimunu pole ikka veel äratanud NATO asutajaliikmest väga rikast Vene naaberriiki Norrat. Arktikas teadlikult pingeid kruviv Moskva on suutnud Oslo nii ära heidutada, et isegi mõte Svalbardi saarestiku sõjalisest kaitsest tundub sealsele eliidile täna üle jõu käivat, kirjutab toimetaja Meelis Oidsalu.

Rootsi ja Soome liitumine NATOga on pannud alliansi asutajaliikme Norra rumalasse olukorda. Erinevalt värsketest liikmetest seab Norra valitsus jätkuvalt külma sõja ajast pärit piiranguid NATO signaalluure lendudele ja sõjalistele õppustele põhjas Finnmarki piirkonnas. Värsked liikmed Soome ja Rootsi mingeid piiranguid ei sea. Venemaa omalt poolt ühegi enesepiiranguga kunagi vastanud pole.

Norra võimud on ise sellist NATO-le piirangute seadmist nimetanud suveräänsuse märgiks, kummalist suveräänsuskäsitust pole suutnud mõjutada ka 24. veebruaril 2022 alanud sündmused. Oma põhjus on siin sisepoliitikal, viidatakse Norra vasakpoolsete patsifistlikule inertsile.

Tagasi üles