Uuring Miks just noored liberaalid on hädas vaimse tervisega? (10)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Noored liberaalid on šokeeritud Donald Trumpi võidust 2016. a. USA presidendivalimistel. Plakatil kiri (viisakalt tõlgituna): «Kuradile Donald Trump!» ja «Mitte minu president»
Noored liberaalid on šokeeritud Donald Trumpi võidust 2016. a. USA presidendivalimistel. Plakatil kiri (viisakalt tõlgituna): «Kuradile Donald Trump!» ja «Mitte minu president» Foto: MARK MAKELA

Teismeliste vaimne tervis on kümne aasta jooksul hüppeliselt halvenenud ja see on teadlasi pannud uurima, mis võivad olla selle põhjused. Sotsiaalpsühholoog, New Yorki Ülikooli professor Jonathan Haidt esitab oma värskes raamatus «The anxcious generation» rikkalikul andmestikul põhineva seletuse.

Uuringutest on teada, et liberaalsete vaadetega naised on üldiselt halvema vaimse tervisega kui liberaalsete vaadetega mehed ja konservatiivid (nii naised kui mehed). Mis aga Haidti pani asja sügavamalt uurima, on vaimse tervise järsk halvenemine noorte hulgas päras 2012. aastat. Muutus on sõna otsese mõttes murranguline ega ole tänaseks peatunud. Tegemist ei ole üksnes USA noorte probleemiga. Sama areng on samal ajal ilmnenud ka Suurbritannias, Kanadas ja Austraalias. Ka Eestis on täiskasvanute hulgas inimeste enesehinnangu põhjal kõige rohkem depressiooni ja ärevust 18-24 aastaste hulgas.

Joonis 1. USA teismeliste depressiivsuse enesehinnangud. Tumesinine – poliitiliselt liberaalsed neiud, helesinine – liberaalsed noormehed; tumepunane – poliitiliselt konservatiivsed neiud, beež – konservatiivsed noormehed. 
Joonis 1. USA teismeliste depressiivsuse enesehinnangud. Tumesinine – poliitiliselt liberaalsed neiud, helesinine – liberaalsed noormehed; tumepunane – poliitiliselt konservatiivsed neiud, beež – konservatiivsed noormehed. Foto: The politics of depression
Tagasi üles