Peeter Koppel Tõde teeb ka majanduse vabaks (3)

Peeter Koppel
, Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Majanduses on vale nagu laen, millel on alati intressid. Ning intressid muudkui kasvavad, kirjutab Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja Peeter Koppel.

Tõde olevat valus kuulata. Tõde aga tegevat ka vabaks. Ühel hetkel mitte just liiga kaua aega tagasi jõudis teatavasti kätte «tõejärgne ajastu». Ühed tegelased leidsid, et keelt tuleb tsenseerida oma ideoloogilistele eelistustele vastavaks viisil, mis võimaldab selle ideoloogia muuta kriitikavabaks ja ebamugava tõe eksistentsi suisa likvideerida. Selle suuna ideoloogilised vastased aga leidsid, et opaa! – kui nemad seal vastaspoolel võivad, siis me «paneme lihtsalt tuima». Esimene pool teatas, et «tõde on igaühel oma» ja «üleüldse on tunded tähtsamad» – et see, mida tunned, ongi tõde! Teine pool vastas sellele, et «meil on alternatiivsed faktid».

See kõik oleks muidu kõrge meelelahutusliku väärtusega ja üdini inimlik siblimine, ent kui see kandub ka sellisesse valdkonda nagu majandus, siis on kuri sõna otseses mõttes karjas. Majanduses nimelt eksisteerivad asjaolud, mis on objektiivselt paratamatud. Nende aktiivne eiramine toob seega kaasa tagajärjed, mis on omakorda objektiivselt paratamatud. Veelgi enam – tõe pikaajaline eiramine toob kaasa tagajärgede mastaabi kasvu. (Kui te ei usu, siis tutvuge inflatsiooni ja võlakoorma seoste ning sellega, mis toimub hetkel Jaapani jeeniga.)

Tagasi üles