MEELIS OIDSALU «Brüsseli veepommid» on uus valimiseelne normaalsus (3)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Postimehe Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Postimehe Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Valimiste eel lõhkevad poliitpommid osutuvad nii mõnigi kord tagasivaates veepommideks, st et mingi skandaali põhjustanud väited lõpuks tõendust ei leiagi. Viimasel ajal on neid veepomme hakatud lõhkama Brüsselist. Sealt alguse saanud poliitspinnid on mõjusamad, sest Eestis ollakse välismaise suhtes erakordselt tundlikud, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Enne mulluseid riigikogu valimisi üllatas väljaanne Politico Eesti üldsust EKRE nn Prigožini-skandaaliga. Politico avaldas mullu 8. veebruaril artikli, milles räägiti nüüdseks surnud Jevgeni Prigožini ja tema juhitava Wagneri plaanidest teha koostööd EKREga. Väited esitati, midagi ei tõendatud, pommi asemel lõhati veepomm.

Prigožini-lugu nägi välja nagu infooperatsioon, aga kuni pole selgeid tõendeid, pole alust väita, et see ka tegelikult nii oli. Kokkuvõttes polegi vahet, kas venelased tahtsid EKREga koostööd teha või levitasid rahvuskonservatiivid enne valimisi Moskvale sobivaid Ukraina-poliitika seisukohti vabatahtlikult. EKRE-le tekitas valimiseelse mainekahju nende Ukraina-poliitika sisu ja räuskamine kaitseväe suunal, mitte nende tegevuse oletatavad ajendid.

Tagasi üles