MERLE KIVEST Lapsevanem peab nii enda kui lapse ekraaniaega piirama

Merle Kivest
, sotsiaaltöö magister (EKRE)
Copy
Nutiseadmete kasutamise reeglid võiks kehtestada kogu perele ja neist ka ühiselt kinni pidada.
Nutiseadmete kasutamise reeglid võiks kehtestada kogu perele ja neist ka ühiselt kinni pidada. Foto: Frank Hoermann/Sven Simon

Elame ajal, mida iseloomustavad kiired muutused, mitmesugused kriisid ja surve kiireks kohanemiseks. See esitab väljakutseid meile kõigile. Et leida aega puhkamiseks, lubavad vanemad lapsed sageli nutiseadmetesse, kuid seadmete piirideta kasutamine teeb karuteene lapse arengule, kirjutab sotsiaaltöö magister Merle Kivest (EKRE).

Viimase kümmekonna aastaga on nutiseadmete kasutamine märgatavalt kasvanud ja need on tunginud ulatuslikult ka laste igapäevaellu. Lasteaiaõpetajad teavad, et vanemas rühmas on nutiseade juba peaaegu kõigil 6–7-aastastel lastel. On vanemaid, kes püüavad neid keelata, teised ei pööra lapse nutiseadmes veedetud ajale mingit tähelepanu.

Vanemad arvavad sageli, et nutiseadmete kasutus mõjutab väikelapsi positiivselt: arendab loogilist mõtlemist, üldist arusaamist maailmast ja selle toimimisest ning arendab eeldusi paremaks õppimiseks. See on osaliselt tõene, kuid teisalt on nutiseadmete sagedase kasutusega seotud mitmed probleemid, mida tuleb endale samuti teadvustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles