MARTIN EHALA Ka teie lapsest võib sirguda zombi (11)

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Nutitelefonide turuletulekut on seostatud vaimse tervise probleemide järsu tõusuga teismeliste puhul. Pildil make-up-kunstnik Dakota Patton zombina.
Nutitelefonide turuletulekut on seostatud vaimse tervise probleemide järsu tõusuga teismeliste puhul. Pildil make-up-kunstnik Dakota Patton zombina. Foto: @paint_with_dakotaCover Images

Infotehnoloogia areng on muutnud zombistumise ühiskonda ähvardavaks reaalsuseks sedavõrd, et sellest on kujunemas uus põlvkondlik digilõhe, kirjutab Fookuse toimetaja Martin Ehala.

Traditsiooniliselt on mõistetud digilõhet kui eri põlvkodade erinevat oskust nutiseadmeid kasutada, samuti erinevust netiühenduse kättesaadavuses. See lõhe on arenenud infoühiskondades viimase paarikümne aastaga suuresti ületatud. Ka pensionärid kasutavad netti ja lasteaialastest pooltel on oma nutitelefon.

Sedavõrd kuidas neti- ja nutikasutus on muutunud üleüldiseks ja kõigile kättesaadavaks, on välja kujunemas uus digilõhe: nende vahel, kes mõistavad digimaailma ohtusid ja nende vahel, kes ei mõista. Ja küsimus pole mitte üksnes oma andmetega lohakas ümberkäimises või pettuste ja valeinfo ohvriks langemises, vaid ohus hävitada end isiksusena.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles