Martin Ehala Cambridge ja Tartu peksavad akadeemilist vabadust sama malakaga

Martin Ehala
, Fookuse toimetaja
Copy
Cambridge'i ülikooli Trinity kolledži lõpetajad. Fotol kujutatud saua pole tõenäoliselt kasutatud akadeemilise vabaduse materdamiseks. Trinity kolledžil on artikliga pistmist vaid niipalju, et seal kirjutas ja kaitses loo autor M. Ehala kunagi ammu oma doktoritöö (piiramatu akadeemilise vabaduse tingimustes).
Cambridge'i ülikooli Trinity kolledži lõpetajad. Fotol kujutatud saua pole tõenäoliselt kasutatud akadeemilise vabaduse materdamiseks. Trinity kolledžil on artikliga pistmist vaid niipalju, et seal kirjutas ja kaitses loo autor M. Ehala kunagi ammu oma doktoritöö (piiramatu akadeemilise vabaduse tingimustes). Foto: James Linsell-Clark / SWNS

Ülikoolide sammaste vahel käib võitlus akadeemilise vabaduse vastu. See pole pelgalt akadeemiline küsimus. Kui ei tohi enam argumenteerida kehtivate tõekspidamiste vastu, pole ühiskonnas võimalik ei innovatsioon ega poliitiliste vigade parandamine, kirjutab Fookuse toimetaja Martin Ehala.

Surve akadeemilise vabaduse piiramisele tuleb üsna sagedasti üliõpilastelt, kes ei talu arvamuste paljusust teemades, mis on poliitiliselt tundlikud, näiteks poliitiline korrektsus rassiliste, sooliste ja seksuaalsete vähemuste suhtes, suhtumine kliimamuutustesse ja rohepöördesse, aborti ja soorollidesse, koroonameetmetesse ja alternatiivmeditsiini. Kuid akadeemilise vabaduse piiramist nõuavad ka nn kaasamisametnikud (DEI-officials – DEI tähendab diversity, equity, inclusion) ja poliitaktivistid teadlaste ja ajakirjanike hulgas ning ühiskondlikes organisatsioonides.

Tühistamiskampaania Cambridge'is

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles