Peeter Koppel Ei, ma ei tea, millal järgmine finantskriis tuleb

Peeter Koppel
, Fookuse «Raha ja majanduse» toimetaja
Copy
Peeter Koppel.
Peeter Koppel. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Finantsturgudel tegutsemine teeb alandlikuks. Turud nimelt käituvad valdaval enamusel juhtudest viisil, mis (lühikeses perspektiivis) teeb haiget võimalikult paljudele turuosalistele, kirjutab Fookuse «Raha ja panganduse» toimetaja Peeter Koppel.

Kui ise oled mõned korrad «haiget saanud», siis pärast seda vaatad inimlikku arrogantsust tuleviku ennustamisel, vabandust, prognoosimisel, kerge muigega. Meenuvad näiteks konstantselt mureliku näoga «rääkivad pead», kes on ennustanud kaheksat viimasest kahest majanduslangusest – ja seda ikka suhteliselt kindlas kõneviisis.

Miks ma sellest räägin? Aga sellepärast, et minu käest on millegipärast hakatud küsima, et millal järgmine «suur finantskriis» tuleb – et mida ma ennustan või prognoosin? Ütlen ausalt – ma ei tea! Sest kui ma teaks, siis hakkaks ma selleks ilmselt suhteliselt jõuliselt valmistuma. Kui aga juba mina hakkaks selleks suhteliselt jõuliselt valmistuma, oleksid seda hakanud tegema ka paljud teised – ning selle protsessi tulemusena jääks finantskriis sisuliselt olemata. Turgudel ja majanduses nimelt on nii, nagu omal ajal luuletas Betti Alver: «Kõike võib tahta, karta ja loota. Seda, mis tuleb – mitte keegi ei oota.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles