FARIŠTAMO ELLER Kaitsealade, hiite ja kodumetsade lagedaks raiumine on kuritegelikult lühinägelik (2)

Farištamo Eller
, MTÜ Päästame Eesti Metsad juhatuse liige
Copy
Saaremaal otsustasid ja valisid kohalik vald ja RMK omavahel puhkemetsad, nn KAH-alad ära. Neid alasid pole aga siiani avalikustatud, ka küsimise peale mitte ning metsakaardil pole soovijatel neid siiani õnnestunud näha. Pildil Lindmetsa puhkemets.
Saaremaal otsustasid ja valisid kohalik vald ja RMK omavahel puhkemetsad, nn KAH-alad ära. Neid alasid pole aga siiani avalikustatud, ka küsimise peale mitte ning metsakaardil pole soovijatel neid siiani õnnestunud näha. Pildil Lindmetsa puhkemets. Foto: Farištamo Eller

Kuidas tekkis olukord, kus Eestis lubatakse kaitsealasid lagedaks raiuda? Ja hiisi, kogukonnametsi ning üldse ökoloogiliselt ja maastikuliselt kalleid metsi? Mis küll juhtus, et olukord nii hulluks on läinud, küsib looduskaitsja Farištamo Eller.

Metsa kasutuse ja raiumise viisid sõltusid enne 2009. aastat nende kategooriast. Siis olid metsaseaduses kategooriatena määratletud hoiu-, kaitse- ja tulundusmetsad.

Kaitsemetsad olid tundlikud või muul moel olulised metsad, sealhulgas väärtuslikud puhkemetsad ning head marja- ja seenekohad. Paraku 2008. aastal vastu võetud metsaseaduse muudatustega kaotati metsakategooriate regulatsioon täielikult. Sellega kadus metsaseadustikust ka kaitsemetsa mõiste ja tähendus.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles