MEELIS OIDSALU Eesti aitas end ise NATOsse (1)

Meelis Oidsalu
, Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja
Copy
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu.
Fookuse «Võimu ja julgeoleku» toimetaja Meelis Oidsalu. Foto: Mihkel Maripuu

Balti riikide NATOga liitumisel mängisid sama suurt rolli Eesti, Läti ja Leedu enda eesmärgikindlus ning meie diplomaatide ja riigijuhtide müügitöö kui Lääne hool ja mure meie tuleviku pärast. Bill Clintoni administratsiooni ajal tehti meie ühinemiseks vajalik poliitiline eeltöö, nullindatel George W. Bushi alustatud sõda terrori vastu aitas meil enda sõjalist kõlblikkust lõplikult tõestada. Ilma Balti riikide enda sihikindluse ja julguseta poleks meist aga alliansi liikmeid saanud, leiab toimetaja Meelis Oidsalu.

Balti riikide NATOga liitumist kaks kümnendit tagasi on nimetatud väikeseks ajalooliseks imeks, millele aitasid kaasa nii Bill Clintoni administratsiooni liberaalsed instinktid ja Euroopa stabiliseerimise taotlus kui ka baltlaste julge sõjaline osalus George W. Bushi Lähis-Ida poliitikas. Iraagi sõda oli taasiseseisvunud Eesti esimene sõjaline operatsioon, kuigi rahuvalvekogemust ja sõjalist krediiti hangiti juba üheksakümnendate keskel Balkanil.

Ameerika diplomaadi Ronald Asmuse 2002. aastal välja antud ülevaateteos NATO laienemisest näitab Balti riike oma julgeolekupoliitilise edu veduritena.
Ameerika diplomaadi Ronald Asmuse 2002. aastal välja antud ülevaateteos NATO laienemisest näitab Balti riike oma julgeolekupoliitilise edu veduritena. Foto: kuvatõmmis
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles