ANDRES AULE, JAAK VALGE Miks punalipp Smuuli kõrval ärritab, aga Pätsi kõrval mitte? (3)

Copy
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul 2023. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge. foto: politsei- ja piirivalveamet
Eesti NSV lipu heiskamine kirjanike maja seinale laupäeva, 22. juuli varahommikul 2023. Redelit toetab EKRE poliitik Jaak Valge. foto: politsei- ja piirivalveamet Foto: Politsei- ja piirivalveamet

ENSV lipu heiskamine kirjanik Juhan Smuuli bareljeefi kõrvale küttis kirgi umbes sama palju kui Narva tanki eemaldamine. See näitab sügavat ambivalentsust, mida ühiskond siiani tunneb nõukogude sümbolite suhtes avalikus ruumis, kirjutavad lipu heisanud kirjanik Andres Aule ja ajaloolane, rahvasaadik Jaak Valge (EKRE).

Harju maakohtu otsus, millega meid õigeks mõisteti, jõustus sümboolsel kuupäeval. Ka Stalin, üks jõhkramaid sõnavabaduse vaenajaid ajaloos ja ühtlasi kirjanik Smuuli iidol, lõpetas oma elupäevad 5. märtsil.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) algatas meie vastu väärteomenetluse juba ööpäev enne seda, kui kirjanike liidu esimees Tiit Aleksejev saatis mullu 23. juuli õhtul PPA-le süüteoteate Eesti NSV lipu kinnitamise kohta kirjanike majale Harju tänaval Tallinnas 22. juuli varahommikul. Vähegi kultuuri‑ ja meediateadlikule inimesele pidi selge olema, et lipp paigaldati protestiks, ning selleks ajaks oli Jaak Valge seda ka avalikult öelnud.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles